banner home design 800x400

Καιρός: Πάνω από 31.000 κεραυνοί – Τι έδειξε ο δορυφόρος MTG-I1 στην Πελοπόννησο

Αλλαγή σκηνικού με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να επιμένουν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη

Χτες Δευτέρα 19 Αυγούστου εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα σε τμήματα της χώρας. Ο καιρός έγινε χειμωνιάτικος με την κακοκαιρία εξπρές να περνά από τη χώρα μας για ένα 48ωρο.

Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς MTG-I1 φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων.

Παρουσιάζει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτή, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

Μέσα από την εφαρμογή του Δικτύου Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων και Καταιγίδων, μπορεί να δει κανείς πού καταγράφονται ηλεκτρικές εκκενώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Με άσπρο χρώμα απεικονίζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 λεπτά. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις τις τελευταίες δύο ώρες. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις καταγράφονται από αισθητήρες που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο αλλά και σε γειτονικές χώρες. Κάθε κεραυνός-αστραπή είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα με τα δικά του χαρακτηριστικά που καταγράφεται από τους αισθητήρες και η θέση του εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια από τη χρονική διαφορά που φτάνει το σήμα στους διάφορους σταθμούς.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version