banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Ποιος φοβάται τις συγκεντρώσεις για την Καραθώνα;

Γράφει ο Τόλης Κοΐνης
karathona xartaetos kathara deutera 2

Το Ναύπλιο βιώνει αυτό που περιγράφει ο τίτλος της παλιάς Γερμανικής ταινίας: «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι».Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει την Καραθώνα και εμείς περιμένουμε τον αγοραστή.

Από το Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μπροστά την «αξιοποίηση» = ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του «κτήματος Καραθώνα». Απόδειξη: Ο χάρτης που αναρτώ είναι από καταχώρηση σε οικονομικό έντυπο από τότε. Τον διαφήμιζαν, τότε,  ως το μελλοντικό «Κόστα Ναβαρίνο»… γιατί είναι κατά 50% μεγαλύτερο του  μεσσηνιακού θέρετρου.

xartis

Εννοείται, πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε καμία ευαισθησία να ενημερώσει τον Δήμο Ναυπλιέων, αλλά και ο Δήμος έδειξε απαράμιλλη …αναισθησία να ασχοληθεί με το θέμα Καραθώνα.

Τώρα, η κουβέντα για την Καραθώνα, δεν άνοιξε από θεσμικούς φορείς (Δήμο, ΤΑΙΠΕΔ), αλλά από αναρτήσεις συμπολιτών στα κοινωνικά μέσα, από κατάθεση ψηφίσματος παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, και εκδηλώσεις παρατάξεως που δεν συμμετέχει καν σε αυτό.

Τελικά, βγήκε ένα ψήφισμα από την Δημοτική πλειοψηφία και το υπερασπίστηκε δημόσια ένας Αντιδήμαρχος. Κατ’ αρχήν τον συγχαίρω γιατί προσπάθησε να αρθρώσει λογικά επιχειρήματα, να προάγει τον διάλογο (και δεν είναι άλαλος σαν τον Δήμαρχο!!)… τα οποία, δυστυχώς, είναι λανθασμένα ως συλλογισμοί και κρύβουν ένα μέρος της αλήθειας.

Ας δούμε μερικά σημεία αυτής της επιχειρηματολογίας.

  • Το σημαντικό είναι η άρνηση οποιασδήποτε ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ (!!!!) Γιατί; Ποιος φοβάται να ενημερώσει και να πείσει τον λαό; Το 1981 και το 1992 σε παρόμοιες περιπτώσεις οι λαϊκές συγκεντρώσεις απέτρεψαν το ξεπούλημα. Τώρα, γιατί και σε ποιους θα κάνουν κακό; Εάν οργανώσει η αντιπολίτευση συγκέντρωση – συζήτηση, θα παραστούν οι της παρατάξεως Ορφανού… ή τους ενοχλεί ακόμα και η παρουσία μας;
  • Κάνει προσπάθεια να μας πείσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ δρα για το καλό μας… και για παράδειγμα φέρνει τον επενδυτή που πήρε τον ΑΣΤΕΡΑ στη Βουλιαγμένη… Ο οποίος επέμενε να έχει θετική στάση από τον τοπικό Δήμο για να προχωρήσει… (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες). Αυτός ο καλός άνθρωπος, όπως τον παρουσιάζει ο Αντιδήμαρχος, όμως, δεν μας λένε, ποιος είναι. Το εν λόγω ξενοδοχείο έχει αγοραστεί από ΤΟΥΡΚΟΥΣ και ΑΡΑΒΕΣ (των Εμιράτων). Δλδ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΤΟΥΡΚΟΣ; Έψαξα τις τιμές για ξαπλώστρες, που προσφέρει αυτός ο αγαθός Τούρκος επενδυτής στους Έλληνες. Τρελάθηκα. 100 ΕΥΡΩ ΜΙΑ ΟΜΠΡΕΛΑ ΜΕ ΔΥΟ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ. Αυτά γιατί δεν μας τα λέει ο Αντιδήμαρχος; Δεν πρέπει να τα ξέρουμε;
  • Φέρνει για παράδειγμα ότι βγήκε, για τον Αστέρα, ΕΣΧΑΔΑ, = τοπικό σχέδιο πόλης, κοινή συναινέσει Δήμου με επενδυτή. Δεν μας λέει ότι την τελική απόφαση την πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας  και δεν έγινε εξωδικαστική συναίνεση. Το τελικό σχέδιο δεν απέτρεψε τη δημιουργία των μονάδων που προέβλεπε ο επενδυτής, απλώς τις μείωσε, χωρίς να μειώνει όμως τα κέρδη του.
  • Ο επενδυτής είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιδιώκει το κέρδος. Το κέρδος αυτό θα το πάρει στον τόπο του και θα το βάλει στο Ταμείο του. Εδώ, θα μείνουν μόνο τα μεροκάματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βρει κανένα τρόπο να φέρνει εποχιακούς από το εξωτερικό. Η παρουσίαση του Αντιδημάρχου εξαφανίζει μαγικά την επιδίωξη του επενδυτή για κέρδος.
  • Ισχυρίζονται ότι θα κάνει αντιπρόταση ο Δήμος για ΕΣΧΑΔΑ. Αυτή είναι η γραμμή άμυνας της παράταξης Ορφανού (και παραφυάδων). Εκεί θα παλέψουμε για τη διατήρηση του περιβάλλοντος… ΨΕΜΜΑΤΑ. Εάν ήθελαν κάτι τέτοιο θα είχαν

α) Προβλέψει στον προϋπολογισμό κονδύλι για να πληρώσουμε μελετητικό γραφείο να το εκπονήσει. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ.

β) Θα είχαν αναζητήσει την ΜΕΛΕΤΗ ΣΑΛΕΣΙΩΤΗ για την Καραθώνα, η οποία είχε συζητηθεί και εγκριθεί δημόσια (στο Εργατικό Κέντρο τον Ιούνιο του 1986) και πάνω στην οποία στηρίχθηκαν και οι δυο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ του Δήμου Ναυπλιέων με τον ΕΟΤ και

γ) Θα είχαν ενημερώσει τον κόσμο ΠΟΣΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ.;

  • Το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Διαπαραταξιακής επιτροπής. Τί να κάνει; Κυρίαρχο, σύμφωνα με το νόμο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, που, πάλι σύμφωνα με το νόμο Βορίδη, η παράταξη Ορφανού έχει απόλυτη πλειοψηφία. Αφού λοιπόν αποφασίζει κατά πλειοψηφίαν το ΔΣ, τί θέλει τους άλλους;

Ελπίζω να συνεχιστεί ο διάλογος, για να διαμορφωθεί σαφής και ξεκάθαρη άποψη από όλους τους συμπολίτες.

Επιθέσεις αήθεις και προσωπικές… του στυλ «τί έκανε το κόμμα σου τότε;» (που ήταν και δικό του κόμμα τότε…) υποβιβάζουν και εκτρέπουν τον διάλογο.

Επιχειρήματα του στυλ «τα δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία ισχύ…» (σε πρόταση του πρ. βουλευτή Γιάννη Γκιόλα) είναι αστεία… Τα δημοψηφίσματα δεν έχουν ισχύ, όταν και μόνον κάποιοι τα κάνουν προσχηματικά. Εάν ο Δήμος Ναυπλιέων κάνει δημοψήφισμα, ο μόνος που μπορεί να το «πουλήσει» είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος… Για αυτό δεν συμφωνούν στη διενέργεια Δημοψηφίσματος;

Είναι έτοιμοι να κάνουν παζάρια με τον επενδυτή; Τότε να προσέχουν γιατί οι Τούρκοι έχουν το παζάρι στο αίμα τους…

Και τέλος ξεκαθαρίζω την προσωπική στάση:

  • Είμαι – σχεδόν εμμονικά- κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Είτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω οποιαδήποτε άλλου φορέα.
  • Είμαι ακόμα περισσότερο εχθρικός στο ξεπούλημα εθνικής γης σε ξένους.

Ξέρω, ότι πάρα πολύ φίλοι δεν συμφωνούν με τις θέσεις μου. Και με ρωτούν γιατί μιλάω, τότε; Προσπαθώ να διερευνήσω ένα πρόβλημα, που, ναι μεν,  δεν μου επιτρέπουν να το λύσω (ούτε καν να συμμετάσχω σε μια συγκέντρωση για τη λύση του), αλλά το αποτέλεσμά του θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας (και τη δική μου).

(Τόλης Κοΐνης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis