banner home design 800x400

Ναύπλιο: Χωρίς αντιπυρικά μέτρα οι νέες εργατικές κατοικίες

Ανησυχία από τον Σύλλογο Οικιστών Νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Καταθέτουν αίτημα λήψης επειγόντων μέτρων στο Δήμο, επισημαίνοντας σοβαρές παραλείψεις.

Ο Σύλλογος Οικιστών Νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου εκφράζει έντονη ανησυχία για την απουσία ουσιαστικών αντιπυρικών μέτρων στην περιοχή τους και ζητά από τον Δήμο Ναυπλιέων να προβεί άμεσα σε δράσεις προστασίας.

Σε επιστολή τους, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2024, προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κυρία Καραγιάννη, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις τους.

Η πρόσφατη πυρκαγιά και οι προτάσεις

Η αφορμή για την επιστολή αυτή ήταν η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στις Παλιές Εργατικές Κατοικίες, στα σύνορα με τον οικισμό τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Καραγιάννη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Μιχαλέα, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για να καθαριστούν οι επικίνδυνες περιοχές.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι έχουν επανειλημμένα καταθέσει αιτήματα και προτάσεις, με πιο πρόσφατη αυτήν της 26ης Φεβρουαρίου 2024 (αριθμός πρωτοκόλλου 5670), χωρίς να λάβουν απάντηση. Κορυφαία προτεραιότητα για τους κατοίκους είναι η άμεση απομάκρυνση των ξεραμένων δέντρων και κλαδιών που αποτελούν κίνδυνο για την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιάς. Σημαντική επίσης είναι η ανάγκη για τακτική επιθεώρηση και συντήρηση του πευκώνα και των ευκαλύπτων της περιοχής, καθώς και η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται κάτω από τα δέντρα.

Τι ζητά ο Σύλλογος

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οικιστών Νέων Εργατικών Κατοικιών είχε ενημερώσει την κυρία Καραγιάννη ότι:

1) Πρέπει άμεσα να καθαριστεί ο καλαμιώνας στο οικόπεδο Ηλιάδη στην νότια πλευρά του οικισμού που συνορεύει με τις ράγες του τρένου. Ο συγκεκριμένος καλαμιώνας παρά τις συνεχείς αναφορές που έχουμε κάνει και τηλεφωνικά και προφορικά στους υπεύθυνους της Πολιτικής προστασίας εδώ και 4 χρόνια παραμένει σε κατάσταση ζούγκλας ακαθάριστος. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα λειτουργήσει σίγουρα σαν προσάναμα. Πράγμα που είχε συμβεί στο άμεσο παρελθόν και είχε χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

2) Να γίνει το συντομότερο δυνατό συνολικός έλεγχος για την υγεία του πευκώνα περιμετρικά του οικισμού ώστε να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δέντρα και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

3) Πρέπει άμεσα να κοπούν τα 6 ξερά πεύκα που κλαδεύτηκαν πέρυσι μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Nα επισημάνουμε ότι το συνεργείο του δήμου που δεν άφησε ούτε τα μισά υγιή πράσινα κλαδιά όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα αειθαλή δέντρα. Με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εντελώς ξερά και να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μετά το κόψιμο των συγκεκριμένων δέντρων να δεντροφυτευτούν στην θέση τους νέα δέντρα όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Κατα προτίμηση Βραχυχείτωνες ή Ροδίτικο φίκο.

4) Να απομακρυνθούν άμεσα ξερά κλαδιά ευκαλύπτων που έχουν πέσει από προηγούμενο μεγάλο άνεμο. Και αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως προσάναμα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

5) Να απομακρυνθούν άμεσα παλιά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό παρατειμένα κάτω από τους ευκαλύπτους στην νότια πλευρά του οικισμού.

6) Να κοπούν άμεσα όλα τα κλαριά των ευκαλύπτων που εφάπτονται στις σκεπές των πολυκατοικιών. Αυτό είναι ανάγκη να γίνει άμεσα ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να επιβραδύνουμε την επέκταση της
φωτιάς στα σπίτια.

7) Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ξερά δέντρα που έχουν ήδη πέσει ή κοντεύουν να πέσουν στο αλσύλλιο πλησίον της παλιάς στάσης του τρένου. (στα κολωνάκια).

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους και την πρόσφατη προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς από την Περιφέρεια Αργολίδας, ο Δήμος δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Το αίτημά τους για άμεση δράση κρίνεται επιτακτικό, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω της έντονης ξηρασίας και των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version