banner home design 800x400

Μελαγκάβι: Ο πέτρινος φάρος του Κορινθιακού όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Πέντε φάροι στην Πελοπόννησο ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό σήμερα την Κυριακή 18 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων.

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου και το Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει για το κοινό 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, 5 εκ των οποίων στην Πελοπόννησο. 

Οι ώρες επίσκεψης είναι από 10:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00.

Οι επισκέψιμοι φάροι στην Πελοπόννησο είναι οι εξής:

  • Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο),
  • Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),
  • Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ).

Ο φάρος Μελαγκάβι

Ο φάρος στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στον Ναό της θεάς Ήρας ή αλλιώς «Ηραίο» στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια.

Λειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπατα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο φάρος πλέον λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Ο φάρος έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 58 μέτρων από την θάλασσα.

Ο πέτρινος φάρος Μελαγκάβι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Φαρικών Αρχών.

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, αποκτώντας επίσημα μια βαρύνουσα ιστορική διάσταση για την περιοχή Λουτρακίου – Περαχώρας.

Δείτε τον φάρο Μελαγκάβι που βρίσκεται στην περιοχή της Περαχώρας, μέσα από το παρακάτω drone video του Michael Miller.

Τον ίδιο φάρο έχει καταγράψει και ο Θεόφιλος Μπάμπουλης (Point Of View GR).

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version