banner home design 800x400

Πόρος: Ένα γαλήνιο καταφύγιο στη σκιά μιας ιστορικής μονής

Ένας κρυμμένος παράδεισος γεμάτος ιστορία και φυσική ομορφιά.

Στη νοτιοανατολική ακτή του Πόρου, εκεί όπου ο δρόμος σας αφήνει πίσω την κοσμοπολίτικη αύρα του Ασκελίου με την πολυσύχναστη πλαζ και τα εστιατόρια, ανακαλύπτετε μια γαλήνια, μικρή παραλία που φέρει το όνομα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι, λειτουργεί αδιάκοπα από το 1720, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία του Πόρου. Χτισμένο σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τη Χώρα, η Μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, προσφέροντας μαγευτική θέα στον γραφικό κολπίσκο και τη μικρή παραλία που απλώνεται από κάτω της. Αυτό το εξαίρετο δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής είναι περικυκλωμένο από πλούσια βλάστηση, δημιουργώντας ένα γαλήνιο ησυχαστήριο για τους επισκέπτες.

Η Μονή χτίστηκε στη θέση ενός παλαιότερου μοναστηριού, πιθανότατα του 14ου αιώνα, και αποτέλεσε καταφύγιο για αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι οποίοι σχεδίαζαν εδώ τις μυστικές τους επιχειρήσεις. Στον περίβολο της Μονής, ο επισκέπτης μπορεί να δει τους τάφους των ναυμάχων της Επανάστασης, Μανώλη Τομπάζη από την Ύδρα και Νικολή Αποστόλη από τα Ψαρά, που υπήρξαν καθοριστικές μορφές στον απελευθερωτικό αγώνα.

Μετά την Επανάσταση, το μοναστήρι φιλοξένησε την πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή της Ελλάδας, ιδρυθείσα από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου 1830, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει την Ελληνική γλώσσα, Ιερά κατήχηση, Ιστορία και Ξυλουργική.

Καθώς αφήνετε πίσω σας το μοναστήρι, μην παραλείψετε να απολαύσετε τη θέα στην καταπράσινη πλαγιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Μοναστήρι. Η παραλία αυτή, με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και την ιστορική βαρύτητα που την περιβάλλει, αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση. Εδώ, μπορείτε να βρείτε πολύχρωμες ομπρέλες και άνετες ξαπλώστρες για τις οποίες μπορείτε να κάνετε και κράτηση, ενώ ένα καλά οργανωμένο beach bar προσφέρει δροσερά ποτά και σνακ.

Αν αναζητάτε ένα κρυμμένο διαμάντι στον Πόρο, η επίσκεψη στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και η βουτιά στην παραλία Μοναστήρι θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ιστορία, φυσική ομορφιά και ηρεμία.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version