Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου, στη Νεμέα, βρίσκεται γαντζωμένη στο μέσο σχεδόν ενός απόκρημνου και βραχώδους όρους, του Πολύφεγγου. Η ιδιαίτερη μορφή της που δένει αρμονικά με το τοπίο, την κάνει ξεχωριστή.
Εντός του σπηλαίου υπάρχει το ναΐδριο και το καθολικό και σήμερα αποτελεί ιερό προσκύνημα πανελλήνιας ακτινοβολίας και σεβασμού.
Ιδρύθηκε τον 17ο Αιώνα (1631) βεβαίως είχε αρχίσει να κτίζεται αρκετά χρόνια νωρίτερα, αρχές του 16ου αιώνος και το 1631 ανακηρύσσεται επίσημα Μονή με άδεια της Υψηλής Πύλης. Η Παναγία του Βράχου είχε μεγάλη συμβολή στον αγώνα της απελευθέρωσης του γένους.
Η εικόνα της Παναγίας και τα θαύματα
Η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου για μεγαλύτερη προστασία. Χαρακτηρίζεται ως Παναγία του Πάθους. Δεξιά και αριστερά της μορφής της και στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς, φέροντες και σύμβολα του Πάθους.
Τα θαύματά της λέγεται πως είναι πολλά και ανάλογες είναι και οι μαρτυρίες θαυματουργικών επεμβάσεων της. Εκτός από αυτά έχει και μία τεράστια ιστορία. Επί της κατοχής κλέφτες εισέβαλαν στην μονή και την λεηλάτησαν, λίγο πριν φύγουν από το μοναστήρι ένας από αυτούς πυροβόλησε την θαυματουργή εικόνα στο χέρι. Αμέσως αυτή άρχισε να βγάζει αίμα και να δακρύζει. Έτσι μέχρι και σήμερα έχει μία μεγάλη τρύπα στο χέρι της.
Ακόμα όταν χτιζόταν η μονή οι χτίστες δεν ήταν δεμένοι και ουσιαστικά πατούσαν πάνω στα βράχια. Μία μέρα όμως δύο απο αυτούς έτυχε και έπεσαν. Ο πρώτος καθώς έπεφτε φώναξε -ΜΑΜΑ ΜΟΥ! και δυστυχώς απεβίωσε. Αντίθετα ο δεύτερος φώναξε -ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ και σώθηκε εκ θαύματος.
Η Μονή του Βράχου βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τη Νεμέα σε μια περιοχή με πολλούς αμπελώνες και οινοποιεία.