home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Η ξεχωριστή Παναγία της Πελοποννήσου μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου

Κοντά στα Καλάβρυτα, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας – Τι το ξεχωριστό έχει
Παναγία Πλατανιώτισσα Καλάβρυτα

Ένα εκκλησάκι της Πελοποννήσου, κοντά στα Καλάβρυτα, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, είναι από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας. Το εκκλησάκι αυτό, είναι κρυμμένο μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου στην Αχαΐα. Στο εσωτερικό του περίεργου αυτού ναού, χωράνε μόλις 22 άτομα!

Το μοναδικό εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Πλατανιώτισσα Καλάβρυτα Παναγία (3)
Φώτο: fb (Πλατανιώτισσα)

Η μαγευτική τοποθεσία

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μέτρα Περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μέτρα Και στο μέσο του 12,65 μέτρα. Και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.

Βίντεο: Kostas Gertzos

Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας

Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου.

Πλατανιώτισσα Καλάβρυτα Παναγία (1)
Φώτο: users.uoa.gr

Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.

Από τότε που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.

Βίντεο: Allthings Fotis

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis