banner home design 800x400

Βερούτης: Ο Ι. Ν. της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης παρευρέθηκε την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 στην Αγόριανη, στην επιστημονική ημερίδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης παρευρέθηκε την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 στην Αγόριανη, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την θεμελίωση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης του Δήμου Σπάρτης (1924-2024) – Ιχνηλατώντας τη Νεότερη Ιστορία της Κοινότητας Αγόριανης  και του Βορείου Ταϋγέτου, από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) έως και το 1980».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγόριανης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ανέφερε :

ΦΩΤΟ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

“Με ιδιαίτερη χαρά, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την θεμελίωση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης Δ.Ε. Πελλάνας», μια εκδήλωση που σκοπός της είναι να τιμήσουμε και να εορτάσουμε την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση ενός από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας, αλλά και να αντλήσουμε μέσα από την διαχρονική εξέλιξη του Ναού, πολύτιμα στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγόριανης, δεν είναι απλώς ένα κτίσμα, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή της Αγόριανης, που επί έναν αιώνα προσφέρει πνευματική καθοδήγηση και στήριξη στους κατοίκους της περιοχής.

Η θεμελίωση του ναού ξεκίνησε το 1924, σε μια εποχή που η Ελλάδα ανάρρωνε από τις δυσκολίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παρά τις δύσκολες όμως συνθήκες, οι κάτοικοι της Αγόριανης  κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτόν τον μεγαλοπρεπή θρησκευτικό χώρο λατρείας με ένα οικοδόμημα, που παραπέμπει σε Ναό αστικής και όχι αγροτικής περιοχής, θέλοντας να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο την Παναγία και να δημιουργήσουν ένα εμβληματικό τοπόσημο θρησκευτικής λατρείας και πνευματικής ανάτασης.

Ο μόχθος που κατέβαλλαν οι κάτοικοι της περιοχής, για την ανέγερση του Ναού, αντανακλά την αφοσίωσή τους στην χριστιανική πίστη και την ελληνική παράδοση αλλά και την βεβαιότητα της δημιουργίας ενός χώρου που προορίζεται να σφραγίσει στο μέλλον, όλα τα  σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.

ΦΩΤΟ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο της Αγόριανης, που σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας της Αγόριανης, αναδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο της ιστορία του τόπου μας.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες, που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, αλλά επίσης, μας επιτρέπουν να αντλήσουμε διδάγματα και πολύτιμες γνώσεις για την εξέλιξη του τόπου μας”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version