Με τη συμμετοχή 34 νέων ομογενών από 18 έως 24 ετών, ελληνικής -και κυρίως μεσσηνιακής- καταγωγής, που πραγματοποιούν σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, υλοποιήθηκε το 16ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πρόκειται για μια δράση η οποία υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολη Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, που συνεισέφεραν οικονομικά και οργανωτικά στο εγχείρημα αυτό, που αποτελεί μια γέφυρα σύνδεσης με την πατρίδα για τα ελληνόπουλα της Διασποράς.
Το πρόγραμμα του 16ου Θερινού Σχολείου είχε διάρκεια 28 ημερών και συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, περιλαμβάνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ανάκτορο του Νέστορα και το Νιόκαστρο, στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στην Αρχαία Μεσσήνη, στις Μυκήνες και το Ναύπλιο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου -όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη- στην Αρχαία Ολυμπία, στο Σπήλαιο του Διρού και τη Λακωνική Μάνη, το Κάστρο της Μεθώνης και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Με οδηγό τους τον εκπαιδευτικό Γιώργο Αργυροηλιόπουλο και τον υιό του, οι σπουδαστές περιηγήθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας. Εγιναν, επίσης, δεκτοί στη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Καλαμάτας. Ξεναγήθηκαν, ακόμη, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, έχοντας την προηγούμενη μέρα ακούσει τον πνευματικό λόγο, με τον οποίο τους καλωσόρισε στο πρόγραμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, κατά την τέλεση του Αγιασμού.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνδυάστηκαν με συμμετοχή σε δύο τοπικά πανηγύρια (Πολυλόφου και Πύργου Τριφυλίας), καθώς και με κολύμπι στις παραλίες του Καλού Νερού Κυπαρισσίας, της Μπούκας, της Μεθώνης, του Οιτύλου και της Φοινικούντας, καθώς και με κρουαζιέρες στον Μεσσηνιακό Κόλπο, τη Σφακτηρία και το Χελωνάκι).
Παράλληλα, το γκρουπ των νεαρών ομογενών επισκέφθηκε την Στέγη της Εκκλησίας, το Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη, την έδρα του Δήμου Κυπαρισσίας, τον Ταϋγετο αλλά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη, και τους προσφέρθηκε πολυτελές δείπνο, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Από πλευράς της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, τη συνοδεία και διαρκή στήριξη των φοιτητών ανέλαβαν ο ταμίας Κώστας Ντούφας (Νέα Ιερσέη), η υπεύθυνη Νεολαίας Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο (Σικάγο), η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Κατσαρού (Νέα Υόρκη), ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Ιωάννης Σφέτσας, η εκπαιδευτικός Αναστασία Αβραμοπούλου, ο απόφοιτος Οικονομικών Αντώνης Παρασκευάς και ο φύλακας Τζανέτος Κοστρίβας. Συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βλαχάκης από το Τορόντο, ο Γιώργος Ζάκκας από το Μόντρεαλ, η Νικόλ Πανουσοπούλου από το Τορόντο και η Βίκυ Σπυροπούλου από το Μόντρεαλ.