Η ελληνική αγορά ελαιολάδου βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι εξαγωγές σημειώνουν σημαντική πτώση, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, που φημίζονται για την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 40% τον Μάιο και 47,4% συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Γιώργος Γκούμας, εξαγωγέας από τη Μεσσηνία, ο οποίος μιλώντας στο ypaithros.gr, τονίζει την ανάγκη για κεντρική στρατηγική προώθησης του ελαιολάδου στο εξωτερικό. «Η απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την εξωστρέφεια του προϊόντος καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των εξαγωγέων», σημειώνει, επισημαίνοντας πως η έλλειψη αυτής της στρατηγικής αφήνει το ελληνικό ελαιόλαδο ευάλωτο στον ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία και η Τουρκία.
Ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων στη Λακωνία, επιβεβαιώνει την πτωτική τάση της αγοράς. «Η αγορά αυτή την περίοδο δεν περπατά», δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως από τον Απρίλιο οι πωλήσεις έχουν σταματήσει σχεδόν τελείως, με την τιμή του βυτίου να φτάνει έως και τα 220.000 ευρώ.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς αναμένεται η αντίδραση των μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς, όπως η Ισπανία, η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών και των αποθεμάτων. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι αποθέματα υπάρχουν και τι πωλήσεις έγιναν», αναφέρει ο κ. Ντανάκας, τονίζοντας ότι η αγορά παραμένει αβέβαιη μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η σημαντική μείωση κατά 10.000 τόνους στο τυποποιημένο ελαιόλαδο τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, προσθέτει ακόμη μία ανησυχητική παράμετρο στην ήδη δυσχερή κατάσταση.