banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Σπάρτη: Σε επαγρύπνηση οι κτηνοτρόφοι για την πανώλη των μηρυκαστικών

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σε επαγρύπνηση καλεί ο Δήμος Σπάρτης τους κτηνοτρόφους, ύστερα από τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν σε Κορινθία και Ηλεία.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Τα συμπτώματα

Προσβάλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι και προκαλεί θανάτους. Μεταδίδεται ταχύτατα. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια, υγρά από τα μάτια και το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις στο στόμα και δυσάρεστη οσμή από το στόμα. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα, επαφή με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

Η Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε περίπτωση υποψίας πρέπει να ενημερώνεται αμέσως η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και σε περιπτώσεις υποψίας της νόσου, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν άμεσα  το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτ. Οικ. & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας στα εξής τηλέφωνα: 2731363300-302-305-307.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis