banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Οι φλόγες πλησιάζουν το Αστεροσκοπείο Πεντέλης – Απειλούνται σπίτια

Νέα μέτωπα σε Διόσυνο και Βριλλήσια
Αίσιο τέλος για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Τραχειά Επιδαύρου

Σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους στην Αττική, όπου η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, δημιουργώντας νέα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Διονύσου και των Βριλησσίων.

Το πύρινο μέτωπο καίει τον περίβολο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, ενώ οι φλόγες απειλούν άμεσα κατοικίες στον Διόνυσο, όπου οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τη φωτιά που εξαπλώνεται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, κ. Ιωακείμ Αμπατζίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη εναέριων μέσων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ενώ ο ίδιος και εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. «Κομμάτι δασικό πυκνό που δεν κάηκε χθες στον Διόνυσο, καίγεται αυτή τη στιγμή. Είναι δάσος με πυκνά πεύκα. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά βρίσκεται στην περιοχή Αιολίδος, ψηλά στον Διόνυσο. Υπάρχουν εντός της διάσπαρτες κατοικίες μόλις στα 100 μέτρα από εκεί όπου αναπτύσσονται οι φλόγες. Αν περάσει το δάσος, θα καεί όλος ο Διόνυσος. Αν δηλαδή κατεβει τη λεωφόρο Διονύσου, οι φλόγες θα καίνε σπίτια και στις δύο πλευρές της λεωφόρου. Εναέρια μέσα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, μόνο 4 οχήματα της Πυροσβεστικής και εθελοντές του δήμου. Είμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή από το ξεκίνημα αυτής της πυρκαγιάς».

Στην περιοχή των Βριλησσίων, αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη καταστραφεί από τις φλόγες, με εκρήξεις να ακούγονται συνεχώς. Η κατάσταση στα Βριλήσσια είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι φλόγες απειλούν να επεκταθούν σε περισσότερα κτίρια.

Παρά τις δυσκολίες, έχουν καταγραφεί κάποιες βελτιώσεις σε περιοχές όπως οι Αφίδνες, ενώ το μέτωπο που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα έχει περιοριστεί. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασταθής και επικίνδυνη, με τις αρχές να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

«Εχουμε μια πυρκαγιά χωρίς αρχή και τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος, για την τεράστια φωτιά στην Αττική τονίζοντας ότι νιώθει «αποσβολωμένος» από τις εικόνες που βλέπει, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Συνδρομή από ευρωπαϊκές χώρες

Για την αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς, η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και έχει ζητήσει συνδρομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

  • Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.
  • Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
  • Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της Αττικής​.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis