home design 800Χ400

home design 1170x320

Άργος: Η άλλη όψη του Αρχαίου Θεάτρου και της Αρχαίας Αγοράς

Βίντεο μας ταξιδεύει μέσα στην ιστορία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης της Ευρώπης.
Αρχαία Αγορά Αρχαίο Θέατρο Άργους

Δύο πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του Άργους, εκ των οποίων το ένα συνεχίζει να αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν ζωντανό οργανισμό, αναδεικνύονται στην άλλη όψη τους, μέσα από το παρακάτω βίντεο, το οποίο μας ταξιδεύει μέσα στην ιστορία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης της Ευρώπης.

Το Αρχαίο Θέατρο Άργους και η Αρχαία Αγορά Άργους, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, παρόλο που δεν αποτελούν πόλο έλξης πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις Μυκήνες, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το νεότερο μνημείο Παλαμήδι στο γειτονικό Ναύπλιο, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της ιστορικότητας του τόπου.

Βίντεο: George Trikaliotis

Αρχαίο θέατρο Άργους

Το αρχαίο θέατρο αποτελεί ίσως το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο στο Άργος και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, νοτιοανατολικά του λόφου της Λάρισας, ενώ εκτείνεται ακριβώς απέναντι από την αρχαία αγορά Άργους.

Κατασκεύασμα του Πολύκλειτου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., το αρχαίο θέατρο Άργους θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο σε φυσικό βράχο.

Με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών στα χρόνια της ακμής του, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού κόσμου, φιλοξενώντας μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, αλλά και αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας, ενώ κατά τους Ρωμαικούς χρόνους οι αγώνες που τελούνταν στο χώρο γίνονταν προς τιμήν του εκάστοτε αυτοκράτορα.

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελούνταν από το κοίλον των θεατών, και την ορχήστρα των παραστάσεων. Το κοίλον διέθετε  89 σειρές εδωλίων, τα οποία ήταν χωρισμένα σε τρία διαζώματα τεσσάρων τμημάτων, τις κερκίδες. Τα κεντρικότερα εδώλια, που προορίζονταν για τους επισήμους, ήταν επίσης λαξευμένα στο βράχο, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνταν από λίθινους δόμους και χτίζονταν πάνω σε χώμα.

Η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου Άργους είχε διαμέτρο 26,68 μέτρων, και την περιέβαλε αγωγός για την απομάκρυνση των υδάτων σε περίπτωση πλημμύρας. Το δάπεδό της, ήταν από ασβεστολιθικές πλάκες και έτσι σχηματίζονταν ένας κύκλος, πάνω στον οποίο εφάπτονταν οι δύο διάδρομοι ή πάροδοι. Το προσκήνιο, αποτελούνταν από 20 κίονες, κι ανοίγοταν προς το μέρος της ορχήστρας, και πίσω από αυτό η σκηνή.

Από τον 2ο αιώνα μ.Χ. το αρχαίο θέατρο Άργους εξωραϊστηκε κατά το ρωμαϊκό πρότυπο, ενώ στην πορεία εμφανίστηκαν σ’ αυτό και περιφράξεις (σε περιπτώσεις μονομαχιών), στέγαστρα (για τον ήλιο) ,και νέες εξέδρες για τους επισήμους, μέχρι που έπαψε να λειτουργεί τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ.

Βόρεια του αρχαίου θεάτρου Άργους μπορείτε να επισκεφτείτε τα αρχαία έργα υδροδότησης του Άργους ή αλλιώς το Νυμφαίο. Στα ανατολικά του, συναντάται το Κριτήριο, το αρχαίο δικαστήριο της πόλης, ενώ η διαδρομή προς τα βόρεια καταλήγει στο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Αρχαία Αγορά Άργους

Στην πεδινή έκταση στα ανατολικά του λόφου της Λάρισας ιδρύθηκε η Αγορά, το κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης του Άργους. Ο περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε την πόλη το 2ο αιώνα μ.Χ. περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα μνημεία και τα δημόσια κτήρια που κοσμούσαν το χώρο αυτό. Ένα τμήμα της αρχαίας Αγοράς ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές που διενεργεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή από το 1952 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τη Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η διαμόρφωση της Αγοράς ξεκίνησε σύμφωνα με τις φιλολογικές μαρτυρίες και τα ευρήματα των ανασκαφών κατά τον 6ο αιώνα και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου καταργήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. και τη θέση των λαμπρών μνημείων κατέλαβαν σταδιακά ιδιωτικές κατοικίες και εργαστήρια.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis