banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Ποια είναι η καφέ αράχνη που φερέται να τσίμπησε τον 48χρονο

Το δηλητήριό της δεν έχει αντίδοτο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νεκρωτικά τραύματα.
araxni

Τραγική κατάληξη είχε η περίπτωση ενός 48χρονου από τον Πύργο, ο οποίος εξέπνευσε στο Γενικό Νοσοκομείο, μετά από τσίμπημα που υπέστη, πιθανότατα από καφέ αράχνη «ερημίτη» (Loxosceles rufescens), στην περιοχή του Κατάκολου.

Το περιστατικό αυτό φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους που συνδέονται με το τσίμπημα αυτής της σπάνιας και επικίνδυνης αράχνης, ιδιαίτερα καθώς το δηλητήριό της δεν έχει αντίδοτο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νεκρωτικά τραύματα.

Παρά το γεγονός ότι οι καφέ αράχνες δεν είναι επιθετικές και οι συναντήσεις με αυτές είναι σπάνιες, το δηλητήριό τους περιέχει τόσο νευροτοξικές όσο και νεκρωτικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση και χώνευση των θηραμάτων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως σηπτικό σοκ, αιμόλυση, ή ακόμα και θάνατο, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της καφέ αράχνης μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά την επαφή και να περιλαμβάνουν έντονη κεφαλαλγία, πυρετό, ναυτία, ρίγος, εφίδρωση, και αίσθηση τσουξίματος στην περιοχή του τσιμπήματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, νεφρική ανεπάρκεια, ή ακόμα και κώμα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τσιμπήματος είναι η εμφάνιση αποχρωματισμού στην περιοχή, με την περιοχή του τσιμπήματος να γίνεται βαθύ μοβ ή μπλε, περιβαλλόμενη από ένα υπόλευκο δαχτυλίδι και εκτεταμένη ερυθρότητα.

Πού συναντάμε την καφέ αράχνη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι καφέ αράχνες «ερημίτες» βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Προτιμούν σκοτεινά και απομονωμένα μέρη, όπως πέτρες, ξύλα, ή αποθήκες, γεγονός που καθιστά τις συναντήσεις με αυτές αρκετά σπάνιες.

Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση και άμεση ιατρική παρέμβαση σε περίπτωση τσιμπήματος από αράχνη, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis