banner home design 800x400

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Επεκτείνεται μέχρι την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

Η επέκταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 5 χιλιομέτρων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την επέκταση του δικτύου του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου από τον ΟΣΕ. Η επέκταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 5 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας με τα Καλάβρυτα.

Αυτό το νέο έργο σταθερής τροχιάς θα επεκτείνει την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Διακοπτού-Καλαβρύτων, γνωστή ως Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, η οποία αποτελεί τη μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης των Καλαβρύτων με το δίκτυο της Κορίνθου-Πατρών. Με πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το έργο θα ξεκινά από την έξοδο του υφιστάμενου σταθμού Καλαβρύτων και θα κατευθύνεται αρχικά μέσω πεδινού αναγλύφου και περιμετρικά της πόλης, καταλήγοντας με ανηφορική πορεία στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Ι.Μ. Αγίας Λαύρας. Από εκεί θα συνεχίζει παράλληλα με την οδό μέχρι τον νέο τερματικό σταθμό στην περιοχή της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας.

Ο σκοπός του έργου είναι να συνδέσει την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας με τα Καλάβρυτα, με έμφαση στην αρμονική ένταξη στο τοπίο και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διασφαλίζοντας ότι το φυσικό και αστικό περιβάλλον της πόλης, καθώς και η ιστορική αξία της Ιεράς Μονής, δεν θα υποστούν ζημίες.

Το έργο επέκτασης του οδοντωτού σιδηροδρόμου από τα Καλάβρυτα στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την ταχύτερη και οικονομικότερη μετακίνηση επισκεπτών, βελτίωση των οδικών συνθηκών με μείωση της κυκλοφορίας και των ρύπων, και την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 5 χλμ και θα περιλαμβάνει τεχνικά έργα όπως διαβάσεις και γεωτεχνικά έργα. Η λειτουργία του έργου περιλαμβάνει τη συντήρηση και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής και των σταθμών, ενώ οι διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς δεν ανέδειξαν αντιρρήσεις, επιτρέποντας την πρόοδο του έργου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version