Το Καλαμάκι Κορινθίας (Παλαιό Καλαμάκι) αποτελεί έναν οικισμό με αρκετές παραθεριστικές κατοικίες. Υπάγεται στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και βρίσκεται στα Ίσθμια, στα δεξιά της εισόδου στον ισθμό, από την πλευρά του Σαρωνικού κόλπου.
Στο παρακάτω βίντεο δείτε πλάνα από τον οικισμό και το ναυάγιο που υπάρχει εκεί:
Τα Ίσθμια
Σε μικρή απόσταση από τη Διώρυγα της Κορίνθου, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στη χώρα μας τον 19ο αιώνα, συναντάμε έναν τόπο που έχει μία ένδοξη ιστορία, δεδομένου ότι εκεί ετελούντο οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον αρχαίο κόσμο, τα Ίσθμια.
Βρίσκεται σε επίκαιρη και κομβική θέση στο σημείο που ενώνεται η Πελοπόννησος με τη Στερεά Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από διάφορα σημεία έναν πραγματικό θησαυρό, το Ελληνικό τεχνικό αριστούργημα του 19ου αιώνα, τη Διώρυγα Κορίνθου. Εγκαινιάσθηκε στις 25-07-1893. Κατ’αυτό τον τρόπο συνδέθηκε ο Κορινθιακός Κόλπος (Ποσειδωνία) με το Σαρωνικό (Καλαμάκι ή Σχοινούντα).
Η ευρύτερη περιοχή της Ισθμίας πιθανολογείται ότι κατοικήθηκε από το 5.000-6.000π.Χ. Στην Ισθμία χώρα, στην περιοχή Κυρά Βρύσης, εκεί όπου σήμερα είναι ο αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με ενδείξεις έχουμε ανθρώπινη δραστηριότητα από το 1.300π.Χ. περίπου.
Τον 12ο π.Χ. αι. άρχισε να κατοικείται συστηματικά από Ίωνες. Είναι συνδεδεμένη με τον θρύλο του Μελικέρτη – Παλαίμονα γιό της Ινούς και του βασιλιά Αθάμαντα, που πνίγηκε στο Σαρωνικό Κόλπο και μεταφέρθηκε με δελφίνι στη στεριά. Ο θείος του Σίσυφος βασιλιάς της Κορίνθου, τον έθαψε με τιμές και καθιέρωσε προς τιμήν του αγώνες προοδρόμους των Ισθμίων. Με την πληρέστερη μορφή τους χρονολογούνται από το 582π.Χ., ετελούντο κάθε δύο χρόνια και στους νικητές απονείμετο στεφάνι πεύκου και αργότερα αγριοσέλινου.
To σημερινό χωριό της Ισθμίας περιβάλλεται από όμορφο δασώδες περιβάλλον, όπου κυριαρχεί το πεύκο. Διαθέτει θαυμάσιες παραλίες για κολύμβηση και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας και κάμπινγκ.
Η πρόσβαση είναι άνετη αφού συνδέεται με αυτοκινητόδρομους με την Αθήνα, την Πάτρα, την Επίδαυρο, την Κόρινθο, το Λουτράκι. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και τον προαστιακό σιδηρόδρομο που έχει στάσεις στους σταθμούς Κορίνθου ή Αγίων Θεοδώρων.
Απέχει από Αρχαίες Κεχριές 6,5 χιλιόμετρα, από το Λουτράκι 6,5 χιλιόμετρα, από την Κόρινθο 7,5 χιλιόμετρα, από την Αθήνα 77 χιλιόμετρα.