banner home design 800x400

Αρκαδία: Ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση – Καθολική ακαρπία στο Ελαιοχώρι

Η κλιματική αλλαγή πλήττει ανελέητα την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή του Ελαιοχωρίου, με τους παραγωγούς να ζητούν άμεση κρατική στήριξη.

Η ελαιοκαλλιέργεια, αιώνες τώρα στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας στην περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση. Η καθολική ακαρπία των ελαιόδεντρων, που οφείλεται κυρίως στις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς σε απόγνωση.

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αθανάσιος Τσιοτίνας, «η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την περιοχή και η παραγωγή της είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης για πολλές οικογένειες».

Οι αιτίες του προβλήματος

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο και την περίοδο της ανθοφορίας, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα.

Η κατάσταση αυτή έχει επαναληφθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση ολόκληρου του τομέα.

Οι απαιτήσεις των παραγωγών

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να παρέμβει άμεσα και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Ειδικότερα, ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων για τις απώλειές τους, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης του τομέα.

Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Η περίπτωση της Αρκαδίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι καύσωνες και οι παρατεταμένες περιόδοι ξηρασίας, αναμένεται να γίνουν όλο και πιο συχνές στο μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version