Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει την εφαρμογή MyCoast για την καταγγελία παρατυπιών στην εκμετάλλευση των ελληνικών παραλιών, ωστόσο σε επαρχιακές παραθαλάσσιες περιοχές παρατηρούνται συχνά αυθαίρετες παρεμβάσεις.
Στα γραφεία της «Espresso» έφτασε καταγγελία από οικογένεια με παιδί ΑμεΑ, που νοίκιασε καλοκαιρινή κατοικία σε παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας. Η οικογένεια κατήγγειλε ότι ένας τοπικός κάτοικος, θεωρώντας την παραλία ιδιοκτησία του, προέβη σε αυθαίρετες κατασκευές θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική υγεία του παιδιού τους.
Η κατοικία που νοίκιασε η οικογένεια διαθέτει αυλή με άμεση πρόσβαση στην παραλία. Παρά το γεγονός ότι η παραλία είναι κοινόχρηστη, ένας ηλικιωμένος κάτοικος, με το πρόσχημα ότι «είναι η περιοχή του», έκανε αυθαίρετες κατασκευές, όπως τοποθέτηση ράμπας και κιόσκι, προκαλώντας αναστάτωση στην οικογένεια.
Η μητέρα του παιδιού ΑμεΑ περιέγραψε το περιστατικό: «Ένα πρωί ξύπνησα από έντονη φασαρία. Βγήκα έξω και είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να εργάζεται με εκσκαφέα στην παραλία. Η φασαρία προκαλούσε ένταση στο παιδί μου. Του εξήγησα την κατάσταση και τον παρακάλεσα να σταματήσει τις εργασίες. Ωστόσο, εκείνος συνέχισε, τοποθετώντας δοκάρια και τέντες μπροστά από την κατοικία μας».
Παρά τις κλήσεις της οικογένειας στην τοπική αστυνομία, η ανταπόκριση καταγγέλλεται πως ήταν ανύπαρκτη. Ο διοικητής της υπηρεσίας φέρεται να αποχώρησε με το πρόσχημα ότι θα επιστρέψει, ενώ το πλήρωμα της ΔΙΑΣ δεν έλεγξε τα στοιχεία του ηλικιωμένου ούτε τα έγγραφα του εκσκαφέα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία.
Ωστόσο, η τοπική λιμενική αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα, βεβαιώνοντας την παράβαση και σχηματίζοντας δικογραφία κατά του ηλικιωμένου. Η υπόθεση διερευνάται εισαγγελικά, ενώ οι γονείς του παιδιού ΑμεΑ έχουν ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Ναυπλιέων σχετικά με την ύπαρξη νόμιμης άδειας για τις παρεμβάσεις.