banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320
portoheli 2024 banner 728x90

Καθυστερήσεις στην επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου παρά τις νέες χρηματοδοτήσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου για την επίλυση των προβλημάτων του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.
Δικαστήρια Ναυπλίου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου για την επίλυση των προβλημάτων του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου. Αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο περιλαμβάνοντας:

  1. Την ανάθεση μελετών για την επισκευή του κτιρίου, με συνολικό κόστος 201.066€.
  2. Την έγκριση επιχορήγησης 80.000€ για την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου.
  3. Την κατακύρωση και υπογραφή της σύμβασης για τις μελέτες επισκευής στις 29.03.2024, με χρόνο εκπόνησης 180 ημέρες.

Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και λειτουργικότητας του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε φέρει στο Ναύπλιο το 2022 δημοσίευμα του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ με τις εικόνες ντροπής στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου. Παρότι, ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί και η επίλυσή του είναι θέμα χρόνου, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση του κτιρίου.

Τι απαντάει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αναλυτικά, η απάντηση στην αναφορά για την σημερινή κατάσταση του κτιρίου, όπως την περιγράφει σε σχετική επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου, που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς αναφέρει:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το αρ. πρωτ. 12527/19-04-2022 έγγραφό του, απευθύνθηκε στην κατασκευαστική δημόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” Α.Ε ( ΚτΥΠ Α.Ε.), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εντάξει στον προγραμματισμό και προϋπολογισμό της τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου που αφορούσε στην επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Βάσει του πορίσματος της αυτοψίας κλιμακίου της ΚτΥΠ Α.Ε., η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου συνέταξε την από 01.06.2022 εκτιμώμενη αμοιβή μελέτης ποσού: α) 31.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για αποτύπωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και γεωτεχνική μελέτη-έρευνα και β) 168.640€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για έλεγχο στατικής επάρκειας και μελέτη στατικής ενίσχυσης.

Σε συνέχεια του υπ’αρ.9216/2-6-22 εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ναυπλιέων, με θέμα «Αποστολή έκθεσης αυτοψίας επικινδύνου οικοδομής», η ΚτΥΠ Α.Ε., με το αριθ.πρωτ. ΕΓ.Σ.Δ6/7947/09-06-22 έγγράφο της, υπέβαλε στο Υπουργείο, την ακόλουθη πρόταση σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας:«….προτείνεται η μίσθωση και τοποθέτηση σκάφης περιμετρικά του κτιρίου και η καθαίρεση σαθρών στοιχείων σε σημεία εξωτερικά του κτιρίου» με εύλογο διάστημα μίσθωσης 24 μήνες με πιθανότητα παράτασης κατά ένα έτος επιπλέον για τυχόν καθυστερήσεις.»

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ενέκρινε και προώθησε στις οικονομικές υπηρεσίες (αρ.πρωτ.28619/10-06-22) το έγγραφο αίτημα της ΚτΥΠ Α.Ε για την επιχορήγηση ποσού 80.000€ για την ανάθεση σύμβασης μίσθωσης προκειμένου να αρθεί η διαπιστωθείσα επικινδυνότητα του κτιρίου, καθώς και του αιτήματος για πρόσθετη χρηματοδότηση ποσού 1.426€.

Επισημαίνεται ότι με τη με αριθμό 12194/6-7-2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) εγκρίθηκε πίστωση ποσού 80.000,00€ για την επιχορήγηση της εταιρείας “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” A.E., προκειμένου να προβεί στη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την άρση της διαπιστωθείσας επικινδυνότητας στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου. Επίσης, με τις με αρ. 2531/7-3-2023 και 2603/23-2-2024(συμπληρωματική πίστωση ποσού 1.426€), αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. αντίστοιχα, έχει εγκριθεί συνολική πίστωση 201.066,00€ για την επιχορήγηση της εταιρείας “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” A.E., για την εκπόνηση μελετών για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά έχουν καταβληθεί στην εταιρεία “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ” A.E. Σύμφωνα δε με το αριθ.πρωτ.ΑΠ.Σ.Δ8/Τ4/3933/21-3-24 έγγραφό της η ΚτΥΠ ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι με την αριθμ.451/29.02.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και κατόπιν έγκρισης συμπληρωματικής πίστωσης από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) «…κατακυρώθηκε η σύμβαση για την «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», η οποία υπογράφηκε με τον ανάδοχο στις 29.03.2024 και με προβλεπόμενο χρόνο εκπόνησης του αμιγώς μελετητικού αντικειμένου της σύμβασης τις 180 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.»

Η απάντηση του Πουλά

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Πουλάς κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως γίνεται αντιληπτό από την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης η επίλυση των προβλημάτων του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου προχωρά με ρυθμούς χελώνας αφού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης της σχετικής σύμβασης. Κάθε μέρα που περνάει όμως η κατάσταση του κτιρίου γίνεται ακόμη πιο τραγική με κίνδυνο να καταρρεύσουν τμήματα και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και των πολιτών που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Παρά τις τότε υποσχέσεις του προηγούμενου Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα σε επίσκεψή του στο κτίριο το 2022 ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι ζήτημα χρόνου, στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη τη στιγμή που μόνο για τη μελέτη χρειάζεται σχεδόν μισός χρόνος. Δηλαδή για την επιδιόρθωση και ανακατασκευή του κτιρίου πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες του Υπουργείου και των αρμόδιων Υπηρεσιών είναι τεράστιες εις βάρος των πολιτών της Αργολίδας.»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis