banner home design 800x400

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας για τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

79 χρόνια από το έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι – Τιμάμε τα θύματα αυτής της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας με αφορμή τη σημερινή επέτειο ρίψης των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, σημειώνει τα εξής:

«Ως Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Ήταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία «Little Boy» («Μικρό Αγόρι») σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα «Fat Man» («Χοντρός Άντρας»), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Σε τι χρειαζόταν όμως αυτό το φρικαλέο έγκλημαμε τις εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων νεκρών;

Ο Β’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει! Από τις 9 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία ανέμιζε στο Ράιχσταγκ και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά και βρισκόταν ήδη πολύ κοντά στην παράδοση.

Πραγματικός στόχος του εγκλήματος ήταν η τρομοκράτηση των λαών και της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού και είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο της πάλης, για το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η ιμπεριαλιστική θηριωδία στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σηματοδότησε το ξεκίνημα του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου» και τέσσερα χρόνια μετά, το 1949, τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη προχώρησαν στη δημιουργία της στρατιωτικής δολοφονικής τους οργάνωσης, του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Σήμερα, 79 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα από την άλλη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαρα­γωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, στις σφαίρες επιρροής.

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συ­νόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου. Είναι άκρως επικίνδυνες για τον λαό μας και τους άλλους λαούς. Τροφοδοτούν την κλιμάκωση και την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια στην Ου­κρανία, ενισχύουν το κράτος-δολοφόνο του Ισ­ραήλ για να συνεχίζει τη γενοκτονία του πα­λαιστινιακού λαού.

Η περαιτέρω πυρηνική προετοιμασία, ο εκσυγ­χρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου της λυ­κοσυμμαχίας και η αποθήκευσή του σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους λαούς.

Οι μύθοι ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί “αμυντική συμ­μαχία”, εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας έχουν καταρρεύσει. Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, που προκαλεί πολλά δεινά στους λαούς.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που, με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων νατοϊκών κομμάτων και για την εξυ­πηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρημα­τικών ομίλων, έχει εμπλέξει τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και πυ­ρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Ο λαός μας υποφέρει εξαιτίας των χαμηλών μισθών και συντάξεων, της εκτόξευσης των τι­μών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, των πληγ­μάτων στη δημόσια υγεία και παιδεία. Και ενώ οι κυβερνώντες επικαλούνται την έλλειψη χρη­μάτων για την ικανοποίηση των βασικών αναγ­κών του λαού, κάθε χρόνο δαπανούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ 7 και πάνω δις ευρώ και επιπλέον 8,5 δις ευρώ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Η φρεγάτα Ύδρα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού την οποία έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνενοχή των άλλων νατοϊκών πο­λιτικών δυνάμεων, στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επι­χείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ κοστίζει στον λαό 500.000 ευρώ την ημέρα, κόστος που θα συνεχιστεί και μετά την αντικατάστασή της από τη φρεγάτα Ψαρά. Πληθαίνουν οι αποστολές ελληνικών ενό­πλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, που και αυτών το κόστος το πληρώνει ο λαός.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και υπό αμερικα­νονατοϊκή εποπτεία πραγματοποιούνται τα πα­ζάρια με τη νατοϊκή Τουρκία, που συνεπάγονται μεγάλους κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ προωθείται διχοτομική λύση στην Κύπρο, που νομιμοποιεί την πενην­τάχρονη εισβολή και κατοχή του τουρκικού κράτους στο 37% των εδαφών του νησιού.

Μπροστά σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες εξελί­ξεις η ΕΔΥΕΘ καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύ­πνηση. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλι­στικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει ένα κόσμο με πραγ­ματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοι­βαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλι­στικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ, να επιστρέψει η φρεγάτα Ψαρά από την Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτε­ρικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version