banner home design 800x400

Επικίνδυνο για την Υγεία το νερό σε περιοχές της Ερμιονίδας

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την κάκιστη ποιότητα του νερού σε περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την επικίνδυνη ποιότητα του νερού ύδρευσης σε διάφορες περιοχές της Ερμιονίδας. Οι Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης, ζητούν άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΥΑ Ερμιονίδας τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2024, το νερό σε περιοχές όπως το Κρανίδι, η Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι και η Κοιλάδα παρουσιάζει τιμές εκτός των ορίων που ορίζονται από την Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/2023 για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι αποκλίσεις στις χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους, όπως η παρουσία κολοβακτηριοειδών και η υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, καθιστούν το νερό μη πόσιμο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας δεν έχει προβεί στον έλεγχο των 34 επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως απαιτείται από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη για αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους της ποιότητας του νερού σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας. Ζητούν την άμεση διακοπή της υδροδότησης με ακατάλληλο νερό και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων χωρίς οικονομική επιβάρυνση μέχρι την οριστική εξασφάλιση ποιοτικού νερού.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων φορέων, που ακολουθούν τη λογική του “κόστους-οφέλους”, θυσιάζοντας την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα τους σε ποιοτικό πόσιμο νερό. Οι βουλευτές καταγγέλλουν την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, όπως προωθείται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version