banner home design 800x400

Νίκας: Τι κάνει το κράτος για εμάς;

Άρθρο του Παναγιώτη Νίκα

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Νίκας: Τι κάνει το κράτος για εμάς;

Σε συνάντηση με σοβαρή επιχειρηματία στο χώρο του Τουρισμού, όπου έχει πολύχρονη ενασχόληση και αναγνωρισμένη προσφορά, με έκανε κοινωνό του προβληματισμού των επαγγελματιών του χώρου, που φθάνει μέχρι την αγανάκτηση, για την αδιαφορία του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε κρατικής έκφρασης, σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

Από τη μία πλευρά, αναφέρθηκε στο ελλειμματικό κρατικό ενδιαφέρον, που φαίνεται να εξαντλείται στην ψήφιση -συχνά- ανεφάρμοστων νόμων  και κανόνων, στη  σφοδρή επιμέλεια για τη συγκέντρωση των φόρων, αλλά και στην επιβολή και στην είσπραξη των προστίμων. Στους επαγγελματίες του τουρισμού υπάρχει η αίσθηση της καταδίωξης, συμπεριφοράς ανεξήγητης και αναντίστοιχης με την προσφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας μας.

Από την άλλη, τόνισε, πως κράτος και αυτοδιοίκηση προκλητικά αδιαφορούν για την επικινδυνότητα των δρόμων, την καθαριότητα των πρανών και των άκρων του οδικού δικτύου, την καθαριότητα των οικισμών και του αστικού χώρου εν γένει, παρόλο που τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η κορύφωση της αγανάκτησής της ήρθε με τα προβλήματα στην υδροδότηση, που παρατηρούνται με μεγάλη ένταση σε πολλές τουριστικές περιοχές και τις συνακόλουθες επιπτώσεις δυσφήμησης και οικονομικής δυσπραγίας.   

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, συνέχισε, είναι οι πρώτοι που δέχονται τις διαμαρτυρίες των φιλοξενουμένων για τα προβλήματα στις δομές υγείας, τις συγκοινωνίες, το αεροδρόμιο, τα ακαθάριστα μονοπάτια, την έλλειψη προσβασιμότητας και άλλα πολλά, που προφανώς αναφέρονται στην κρατική ανεπάρκεια. Για όλες αυτές, τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, οι επαγγελματίες του τουρισμού αγωνίζονται να δώσουν εξήγηση, να απαλύνουν την επίπτωση, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Σε όλα τα παραπάνω της έδωσα τη δική μου άποψη, πως επιβάλλεται όλοι μας να καταβάλουμε τους φόρους που μας αναλογούν, πως αποτελεί αναγκαιότητα και καθήκον η τήρηση των κανόνων και των Νόμων, πως ιδιαίτερα ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο αποτελεί απόδειξη αλληλοσεβασμού και υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και πως όλοι  μας συμφωνούμε για την πολύτιμη και αναντικατάστατη προσφορά των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ως προς τα άλλα, η επιχειρηματίας έχει σε όλα δίκιο. Αποτελούν αντικειμενικές διαπιστώσεις για ένα κράτος, το κράτος μας, που βρίσκεται σε ύπνωση και σε παραλυτική ραστώνη. Η προχειρότητα, η ανοργανωσιά, η έλλειψη ελέγχου, η επικοινωνία που φθάνει στα όρια της προπαγάνδας,  ο πολιτικαντισμός   και ο λαϊκισμός κυριαρχούν σχεδόν  παντού και σε όλες τις εκφράσεις του κεντρικού και περιφερειακού κράτους.

Πολλά από όσα αναφέρει η επιχειρηματίας  θα μπορούσαν να βελτιωθούν άμεσα και μάλιστα χωρίς χρήματα ή με ελάχιστα χρήματα. Και ξεκινώ από το οδικό δίκτυο, όπου για την καθαριότητα των άκρων των δρόμων (δημοτικών, επαρχιακών, εθνικών) και για την περιοχή τους είναι υπεύθυνοι από το Νόμο  οι Δήμοι. Προφανώς, οι Δήμοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της καθαριότητας στον αστικό χώρο, όπως και της αντιμετώπισης θεμάτων που συνδέονται με την ύδρευση ή την αποχέτευση. Δυνατότητα βελτίωσης της καθαριότητας υπάρχει, με προσλήψεις ορισμένου χρόνου ή μικρές εργολαβίες και βέβαια με οργάνωση, προγραμματισμό και έλεγχο της υπηρεσίας καθαριότητας.

Στην Περιφέρεια ανήκει η ευθύνη των διαγραμμίσεων και της συντήρησης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, η συνευθύνη των υγιεινομικών ελέγχων, η εποπτεία των μέσων συγκοινωνίας και πολλά άλλα, που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τον τουρισμό. Διαγραμμίσεις και στοιχειώδης συντήρηση μπορεί εύκολα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αρκεί να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός. Ως προς τα άλλα, η εποπτεία και ο συντονισμός των υπηρεσιών αποτελούν αναγκαίο όρο για την ουσιαστική υποστήριξη του τουρισμού και των επαγγελματιών που τον υπηρετούν.

Για το αεροδρόμιο και  τις ανεπάρκειες στις δομές υγείας αρμόδιο είναι το κράτος μας, που επιπλέον ασκεί(αν ασκεί) εποπτεία και έλεγχο στη δράση και τα πεπραγμένα Δήμων και Περιφερειών. ΄Οσο  για τις ανεπάρκειες στις δομές υγείας, την ανταπόκριση στις ευθύνες και την ποιότητα των κρατικών ελέγχων και υπηρεσιών, δίνεται καθημερινή ενημέρωση από το σύνολο του τύπου. Επομένως, δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω ανάλυση.

Να ολοκληρώσουμε με τα αυτονόητα. Η τουριστική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και του εργαζομένους στον τουρισμό, αλλά και με τη συμπεριφορά όλων μας. Κράτος και αυτοδιοίκηση οφείλουν να εκσυγχρονίζονται συνεχώς, να διαβουλεύονται γνήσια με την κοινωνία, να αξιολογούν προβλήματα και να δίνουν λύσεις και να ανταποκρίνονται στον κρίσιμο ρόλο  τους.

Τελικά, σε κάθε δημοκρατική κοινωνία υπεύθυνοι είναι οι πολίτες με τις επιλογές κυβερνήσεων και αυτοδιοικητικών σχημάτων. Ας έχουμε υπόψη αυτή τη μεγάλη αλήθεια.

Παναγιώτης Νίκας

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version