banner home design 800x400

Ναύπλιο: Τί λέει ο Γκούμας για την προσαγωγή του από το Λιμεναρχείο

Αποποιείται ευθυνών ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου

Αποποιείται ευθυνών ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου Χρήστος Γκούμας, μετά την χθεσινή προσαγωγή του στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου και τον ντόρο που δημιουργήθηκε για το ρεμέτζο ενός σκάφους στην “παραλία” της πόλης.

Ο κος Γκούμας, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στο anagnostis.org αναλύει την διαδικασία που ακολουθήθηκε και επισημαίνει: «τεκμηριώνεται ότι δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του  Πρόεδρου του ΔΛΤΝ οι αρμοδιότητες του αναδόχου (πρόσληψη προσωπικού, εφοδιασμός υλικών, διαδικασία αγκυροβολίας, εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων  εξοπλισμός σκάφους κλπ)».

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν οι λιμενικοί ζήτησαν την άδεια για το ρεμέτζο, καταλήγοντας στις προσαγωγές. Ο κος Γκούμας προσήλθε μόνος του το απόγευμα και έδωσε κατάθεση.

Τί λέει ο Γκούμας

Σήμερα ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, αναλύει από την πλευρά του, με δελτίο Τύπου, την διαδικασία που ακολουθήθηκε:

«Α. Την 19η Μαρτίου 2024 η Λιμενική Αρχή Ναυπλίου μας διαβίβασε το υπ΄ αριθ. 2343.3-10/18178/2024/08-03-2024 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Κλάδος Έλεγχου Πλοίων – ΔΕΔΑΠΛΕ/ Γ,  στο οποίο, στην πργ 4, ρητώς αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τον Κώδικα ISPS ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης μιας λιμενικής εγκατάστασης και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας αυτής είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων επιτήρησης των θαλασσίων ορίων της με βάση την αξιολόγηση ασφάλειας που έχει προηγηθεί. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται η χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού ασφαλείας (π.χ. κάμερες ή υποβρύχιοι αισθητήρες κ.λ.π.), πλωτών μέσων (π.χ. λάντζες ή μισθωμένα ή ιδιόκτητα ταχύπλοα σκάφη πνευστού τύπου ή πλαστικά μαζί με άλλες εργασίες όπως απορρύπανση υδάτων – κ.λ.π.), ή προσωπικό ασφαλείας ή οτιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο από την εγκατάσταση (π.χ. συνδυασμός web καμερών με προσωπικό ασφαλείας στην ξηρά/προβλήτα κ.ο.κ.)».

Β. Προκειμένου το Δ.Λ.Τ. Ναυπλίου να συμμορφωθεί με τις ως άνω απαιτήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας προέβη στην υπ’ αριθ. 31/12-7-2024 (ΑΔΑ: 6ΘΞΒΟΠ03-87 Ε) απόφαση απευθείας ανάθεσης σε ανάδοχο (κ. Καββαδίας Ευάγγελος) της καθαριότητας χώρων χερσαίων και εξομοιούμενων ζωνών λιμένων αρμοδιότητας Δ.Λ.Τ.Ν. για το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2024 – Δεκέμβριος 2024 ως κάτωθι:

• Καθαριότητα των χώρων ευθύνης του ΔΛΤΝ (απομάκρυνση φερτών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων (χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, μέταλλα) που έχουν συσσωρευτεί στους εν λόγω χώρους καθώς και απομάκρυνση των νεκρών θαλασσίων χελωνών που βγαίνουν στις χερσαίες ζώνες). Οι σακούλες απορριμμάτων θα μεταφέρονται σε κάδους από τους οποίους θα τις παραλαμβάνει ο Δήμος.

• Ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέσει σκάφος αφενός για τον καθαρισμό των θαλασσιών ζωνών αρμοδιότητας του ΔΛΤΝ και αφετέρου όπου κριθεί αναγκαία η χρησιμοποίησή τους από το ΔΛΤΝ (αντιμετώπιση τοπικής ρύπανσης, κλπ) και υποβοήθηση για τις ανάγκες εφαρμογής  ISPS (σχετικό το αριθ. 2343.3-10/18178/2024 έγγραφο Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/ ΔΕΔΑΠΛΕ /Γ).

• Επίσης ο ανάδοχος υποχρεούται να προβαίνει στον καθαρισμό των χώρων της περιοχής πλαζ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ κατά το διάστημα Σεπτέμβριο 2024 – Δεκέμβριο 2024.

• Ως χώρος παροχής εργασιών του αναδόχου ορίζονται οι χερσαίες και εξομοιούμενες ζώνες λιμένων Ναυπλίου, Τολού, Νέας Κίου και Βιβαρίου.

Γ. Την 12/7/2024 υπεγράφη από τον Πρόεδρο του ΔΛΤΝ και τον ανάδοχο η υπ’ αριθ. 582/12-7-2024 Σύμβαση Ανάθεσης Παροχής Υπηρεσίας  (ΑΔΑ:6ΧΤΖΟΡ03-ΒΩ2) για το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2024 έως και Δεκεμβρίου 2024.

Δ. Όλες οι υποχρεώσεις σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού, εύρεσης κατάλληλου σκάφους, αγκυροβολία αυτού – φουντάγιο-, (δεν πρόκειται για μόνιμη κατασκευή άλλα για εναπόθεση προσκαίρως στο βυθό για όσο διαρκεί η σύμβαση και δύναται εύκολα να ανελκυθεί στην ξηρά), η στελέχωση με προσωπικό καταλλήλων προσόντων (δίπλωμα χείριστη ταχυπλόου σκάφους) και η λήψη πάσης φύσεως αδειών και εγκρίσεων βαρύνουν τον ανάδοχο.

Ε. Η θέση αγκυροβολίας του εκμισθωμένου σκάφους υποδείχθηκε από το ΔΛΤΝ στον ανάδοχο, σύμφωνα με τον καθορισμό που έχει γίνει  με την υπ αριθ. 45/2021/30-6-2021 πράξη  του Δ.Σ. του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου και συγκεκριμένα επί της Ακτής Μιαούλη στη θαλάσσια ζώνη απέναντι του καφέ «ΑΚΤΑΙΟΝ».

ΣΤ. Συμπερασματικά εκ των ανωτέρω τεκμηριώνεται ότι δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του  Πρόεδρου του ΔΛΤΝ οι αρμοδιότητες του αναδόχου (πρόσληψη προσωπικού, εφοδιασμός υλικών, διαδικασία αγκυροβολίας, εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων  εξοπλισμός σκάφους κλπ).

Οι λιμένες Ναυπλίου, Νέας Κίου, Τολού και Βιβαρίου θωρακίζονται για το δημόσιο συμφέρον».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version