home design 800Χ400

Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος

Κλιματική κρίση και λειψυδρία ήρθαν για να μείνουν – Τι προτείνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Η λειψυδρία αποτελεί πλέον μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο καθηγητής τονίζει πως η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την ανάγκη να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, στην οποία η Πελοπόννησος έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο.

Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί ότι η κλιματική κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας, φέρνοντας μαζί της έντονα φαινόμενα όπως λειψυδρία, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο αλλά κάτι που ήρθε για να μείνει.

Οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες, αλλά τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν ήδη από το 2017-2018.

Περιοχές με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας είναι τα νησιά, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας.

Ο Λέκκας εξηγεί ότι οι βροχοπτώσεις, όταν υπάρχουν, είναι τόσο έντονες που δεν απορροφώνται από το έδαφος, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα αντί να εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες.

Η αναγκαιότητα για Εθνικό στρατηγικό πλάνο διαχείρισης νερού

Ο Λέκκας υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα εξοικονόμησης και αποθήκευσης νερού, όπως η αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης και η διαχείριση της κατανάλωσης σε αγροτικές και τουριστικές περιοχές.

Η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου θα οδηγήσει σε συνεχή και αυξανόμενα προβλήματα κάθε χρόνο.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτων είναι καθοριστική, σύμφωνα με τον Λέκκα.

Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Σχόλια

Exit mobile version