Ημερομηνία – ορόσημο για την υποβολή προσφορών για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ορίστηκε η 11η Οκτωβρίου από το Υπερταμείο. Στόχος είναι η επιλογή προτιμητέου επενδυτή μέχρι το τέλος του έτους, με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2025.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν τέσσερα ισχυρά σχήματα:
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GMR Airports Limited
- Μυτιληναίος Α.Ε. – Corporation America Airports S.A.
- Egis Airport Operation – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aéroports de la Cote d’Azur
- Fraport AG – Delta Airport Investments A.E. – Πηλέας Α.Ε.
Αυτά τα σχήματα διαθέτουν σημαντική παρουσία στον τομέα των αερομεταφορών, με δύο εξ αυτών να δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR έχει αναλάβει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, με την επίσημη λειτουργία του να προγραμματίζεται για το 2027. Η Fraport, μέσω της Fraport Greece, διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ρόδου και Χανίων.
Η Μυτιληναίος, συνεργαζόμενη με την Corporation America Airports, διαχειρίζεται 52 αεροδρόμια παγκοσμίως, εξυπηρετώντας πάνω από 81 εκατομμύρια επιβάτες το 2023. Η Egis Airport, με παρουσία σε 20 αεροδρόμια διεθνώς, συνεργάζεται με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και την Aéroports de la Cote d’Azur, διαχειριστή του αεροδρομίου της Νίκαιας-Κυανής Ακτής, το τρίτο μεγαλύτερο στη Γαλλία.
Ο διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας έχει αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του Costa Navarino, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της αγοράς. Το σχήμα που θα επικρατήσει θα αναλάβει τη διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, διατήρηση και εκμετάλλευση του αεροδρομίου για 40 χρόνια.
Από το 2010, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει αυξηθεί κατά 250%, φτάνοντας τους 351.000 επιβάτες το 2022, με νέες προβλέψεις να δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 500.000 μέχρι το 2030.