banner home design 800x400

Μακριά από το πράσινο φως για τον Σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου

Προκλήσεις και προοπτικές για την επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου και τη σωστή αξιοποίηση των επιδοτήσεων

Την προηγούμενη Κυριακή, 28 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ανεπίσημη συνάντηση στην Τρίπολη μεταξύ του Κωνσταντίνου Μπρούσαλη από το Κίνημα Διάσωσης και Επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου (ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π.) και του πρόσφατα διορισθέντος προέδρου του Δ.Σ. του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη. Η συνάντηση έγινε έκτακτα στο ξενοδοχείο Μαίναλο, με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου στην πόλη για να παραστεί σε κινηματογραφική εκδήλωση στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Κατά τη συνάντηση, ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης έθεσε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον καταστρεφόμενο και δασοποιούμενο σιδηρόδρομο, ιδίως νοτίως της Ασέας, και την επείγουσα ανάγκη διάσωσής του με προληπτική συντήρηση. Επισημάνθηκε η προτεραιότητα για την επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου και η σωστή ανακατανομή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, μέρος των οποίων δικαιούται και η Πελοπόννησος.

Ο κ. Γραμματίδης εξέφρασε θετική άποψη για την επαναλειτουργία της γραμμής, όμως επισήμανε την ανάγκη αναζήτησης πόρων, δεδομένης και της συγκέντρωσης προσπαθειών για την ανάταξη της κατεστραμμένης γραμμής στη Θεσσαλία. Η υπόθεση εξετάζεται επίσης στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη και της αναζήτησης εταιρίας που ενδεχομένως θα λειτουργήσει τα τραίνα.

Σύμφωνα με το ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π., αν και υπάρχει θετική στάση από τον ΟΣΕ, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να δούμε το πράσινο φως για τη διάσωση και επαναλειτουργία της γραμμής. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και πόροι για την ανάκαμψή του.

Το ζήτημα του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου και τη σημαντική αναπτυξιακή περιφερειακή σημασία του ανέδειξε και ο Παναγιώτης Βέμος, μέλος της Επιτροπής του ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π., κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αρκαδικών Ομοσπονδιών που έγινε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version