banner home design 800x400

Εμμένει στο αίτημα για κατάργηση του τέλους ταφής ο Δήμος Καλαμάτας

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του σχετικά με την επιβολή του, χαρακτηρίζοντάς το “καταχρηστικό”

Η αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2024 απασχόλησε μεταξύ άλλων χθες, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, όπου συζητήθηκε και το αίτημα κατάργησης του τέλους ταφής.

Η εισηγήτρια Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πιπίνα Κουμάντου, ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία έρχεται με αφορμή και την καθολική ενσωμάτωση στο Δήμο Καλαμάτας των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Όσον αφορά το τέλος ταφής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του σχετικά με την επιβολή του, χαρακτηρίζοντάς το “καταχρηστικό”, καθώς όπως εξήγησε ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να πληρώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην κεντρική Μονάδα στην Καλλιρόη 25 ευρώ/τόνο για το έτος 2023, με το κόστος να ανεβαίνει στα 30 ευρώ/τόνο για το 2024, την στιγμή που οι δαπάνες για τη διαχείριση έχουν αυξηθεί και λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καλλιρόη. Όλα αυτά την ίδια ώρα που η ανάδοχος εταιρεία θάβει το 74,4% του υπολείμματος, ποσοστό υπέρογκα μεγάλο που ξεπερνά κατά πολύ τα συμφωνηθέντα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας από την πρώτη στιγμή είχε συνταχθεί στο πλευρό των Δήμων που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στηρίζει τις θέσεις της ΚΕΔΕ για κατάργηση του τέλους ταφής για τους Δήμους. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος «πλέον και ο Δήμος μας έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ, καθώς το κόστος από το τέλος ταφής είναι δυσανάλογο με το όφελος από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Είμαστε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο αυτή πρέπει να γίνεται συμφώνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπόλειμμα που ξεπερνά το 75-80%  το οποίο θάβεται, και να μας ζητούν γι’ αυτό τέλος ταφής».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version