banner home design 800x400

Από Ναύπλιο και Άργος οι καλύτεροι… Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εξαιρετικές βαθμολογίες για τρία Λύκεια της Αργολίδας στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά to σχολικό έτος 2023-2024

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ανακοινώθηκε η έκθεση αξιολόγησης των δράσεων των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά to σχολικό έτος 2023-2024, σύμφωνα με την οποία τα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμμετείχαν έλαβαν εξαιρετικές βαθμολογίες. 

Συγκεκριμένα:

  • 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου 100/100.
  • Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους 98/100.
  • 2o Γενικό Λύκειο Ναυπλίου 97/100.
  • Γενικό Λύκειο Τεγέας 95/100.
  • Γενικό Λύκειο Βυτίνας 94/100.

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών σχολείων. Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας άλλος βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετικά με τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 οι μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς των αναφερθέντων σχολείων διοργάνωσαν ποικίλες δράσεις, εκστρατείες ενημέρωσης, videos και ψηφιακά παιχνίδια μέσα από τα οποία εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε θέματα όπως το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία, η δίκαιη μετάβαση, η ισότητα των φύλων, η θέση της γυναίκας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, οι Ευρωπαϊκές εκλογές και η σημασία της ενεργούς συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες, το ασφαλές διαδίκτυο, με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες και στρατηγικές της Ε.Ε., καθώς επίσης διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με γιορτινό χαρακτήρα όπως για την Ημέρα της Ευρώπης.

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διάδοση καλών πρακτικών μέσω «έξυπνων» δράσεων, που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, την ευρηματικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλιών των συμμετεχόντων.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης, EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, είναι να δημιουργήσει σταθερή σύνδεση με σχολεία και γενικότερα με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνοντας έμφαση στους μαθητές ηλικίας άνω των 12 ετών, για την προώθηση του επίσημου εκπαιδευτικού υλικού της ΕΕ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version