home design 800x400

home design 1170Χ320

O Δήμος Ερμιονίδας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα προς την δημοτική αρχή από τον Τάσο Λάμπρου
Βρύση με καθαρό νερό

O Δήμος Ερμιονίδας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το πρόβλημα του νερού μαζί με άλλους 14 δήμους της χώρας, τονίζει ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας και Επικεφαλής της ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ Τάσος Λάμπρου.

Η επιστολή προς τον Δήμαρχο αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα για την κήρυξη 14 Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προβλημάτων με το νερό. Περιλαμβάνει τους Δήμους Πόρου, Σπετσών, πέντε της Κρήτης, Σέριφο, Σίφνο, Λέρο, Κεφαλονιά, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κορινθία. Θέτει τα εξής ερωτήματα και θέματα:

  1. Γιατί ο Δήμος Ερμιονίδας δεν συμπεριλαμβάνεται, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το νερό;
  2. Αν ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αν ναι, γιατί απορρίφθηκε ή δεν εγκρίθηκε.
  3. Αν συμφωνεί ο Δήμαρχος ότι τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ερμιονίδας ταυτίζονται με εκείνα των νησιών και απαιτούνται αντίστοιχες πολιτικές.
  4. Αναφορά σε έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ποιότητα του νερού και ανάγκη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  5. Δέσμευση για εφαρμογή μέτρων ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων και μείωσης της σπατάλης νερού.

Η επιστολή καταλήγει με έκκληση για συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων για την επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα. Αναφέρει επίσης μια πρόσφατη επιστημονική πρόταση για τη διαχείριση του νερού.

Αναλυτικά ο κ. Λάμπρου αναφέρει:

“Κ. Δήμαρχε 

Σήμερα ενημερωθήκαμε από την ημερήσιο ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο ότι 14 Δήμοι της χώρας θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για  το προβλήματα του νερού τόσο για την επάρκεια του όσο για την ποιότητα του.

Στον κατάλογο των Δήμων συμπεριλαμβάνονται οι γειτονικοί Δήμοι του Πόρου και των Σπετσών, πέντε Δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος , η Λέρος, Δήμοι στην Κεφαλονιά, περιοχές αυτήν Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, και στην Κορινθία που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτονόητο προκύπτον τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί ο Δήμος Ερμιονίδας δεν συμμετέχει και αυτός στον κατάλογο με τους Δήμους που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφού το πρόβλημα του νερού είναι τεράστιο τόσο σε επίπεδο επάρκειας όσο και σε επίπεδο ποιότητας. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της λειψυδρίας απόρροια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

2. Έχετε υποβάλλει ανάλογο αίτημα και δεν έχει εγκριθεί η απορρίφθηκε, ή δεν κρίθηκε αναγκαίο η υποβολή παρόμοιου αιτήματος.

3. Συμφωνείτε με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας ότι τα κλιματολογικά, φυσικά χαρακτηριστικά της Ερμιονίδας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου συμπίπτουν με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά άρα απαιτούμε να ενταχθούμε σε όλα εκείνα τα προγράμματα σε όλες εκείνες τις πολιτικές για την διαχείριση των υδάτινου πλούτου που θα εφαρμοστούν στα νησιά  φυσικά να ισχύσουν και στην Ερμιονίδα.

4. Το αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση του νερού σχετίζεται και με το έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου από 11 Απριλίου 2024,της διεύθυνσης δημόσιας υγείας σχετικά με αποτέλεσμα των χημικών και Μικροβιολογικών παραμέτρων Νερού ανθρώπινης κατανάλωσης Δήμου Ερμιονίδας το οποίο από μόνο του αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα του νερού σε ποιότητα και σε ποσότητα που απαιτούν άμεσες ενέργειες και εξεύρεση λύσεων από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου.

Απαιτείται πλήρη ,πολύπλευρη, ενημέρωση για το συγκεκριμένο έγγραφο για την κατάσταση της ποιότητας του νερού, για την επικινδυνότητα της κατανάλωσης του νερού στο Δήμο Ερμιονίδας. Στο προσεχές Δημοτικό συμβούλιο χρειάζεται να μας ενημερώσετε επίσημα για την υφιστάμενη κατάσταση της ποιότητας, για τα πορίσματα υπηρεσιακών ελέγχων, για τις άμεσες ενέργειες σας.

5. Είσαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν στην πράξη όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ορθής διαχείρισης του υδάτινου πλούτου και οι κανονισμοί της Δημοτικής μας Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την Σπατάλη της κατανάλωσης του νερού, για τον σωστό έλεγχο της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης του νερού, με περιοριστικά μέτρα, με πλήρη ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της Ερμιονίδας για την σωστή χρήση του νερού στο όμορφο τόπο μας, στην Ερμιονίδα μας.

Κ. Δήμαρχε 

Τα προβλήματα του τόπου μας είναι εδώ, απαιτείται όλοι να συμβάλουμε στην επίλυση τους, χρειάζεται ευρύτατος διάλογος, συνεργασίες όλων των Δημοτικών παρατάξεων και των Δημοτικών συμβούλων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα ψέματα τελείωσαν για όλους χρειάζονται ριζική αλλαγή πολιτικής με μεγάλες τομές που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, εμείς θα συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μας αφορούν τα δελτία τύπου για την τήρηση η μη των νόμιμων διαδικασιών  το θέμα είναι να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα, αυτό αποτελεί κύριο μέλημα μας .  

“Το αλάθητο” το διεκδίκησε μόνο ο Πάπας και αυτός στο τέλος κατανόησε το λάθος του. Αξίζει να ηρεμήσουμε όλοι, οι εκλογές του 2024 τελείωσαν οι επόμενες Δημοτικές εκλογές είναι σε 4.5χρονια ,  υγεία να έχουμε…   τώρα χρειάζεται να επιλυθούν προβλήματα και σε αυτό εμείς θα συμβάλουμε….

ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ.

Εμείς με την μεγάλη μας εμπειρία θα συνεχίσουμε  να καταθέτουμε προτάσεις και ιδέες ….

Πρόσφατα παρουσίασα ένα επιστημονικό άρθρο με τίτλο “ούτε σταγόνα νερό στην θάλασσα” το κυπριακό μοντέλο στην πράξη το οποίο αποτελεί μια επιβαλλόμενη επιστημονική προσέγγιση του μεγάλου ζητήματος της διαχείρισης του νερού στην Ερμιονίδα.

Θα έχουμε συνέχεια στο δημόσιο διάλογο για την νερό στην Ερμιονίδα.”

Σχόλια

newsletter banner anagnostis