banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Ναύπλιο: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων σταμάτησε τον κόμβο του λιμανιού – Τί απαντά ο δήμος για τις πέτρες

Ο κόμβος είχε σκαφθεί τον περασμένο Απρίλιο, αφού είχε διαπιστωθεί σοβαρή βλάβη στον αγωγό ομβρίων που περνάει από κάτω
Κόμβος στο λιμάνι Ναυπλίου - έργα

Σταμάτησαν ξαφνικά οι εργασίες στον κόμβο του λιμανιού του Ναυπλίου. Το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί η μεταφορά υλικών για να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του κόμβου. Σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει χθες ο anagnostis.

Εντωμεταξύ είχε προηγηθεί καταγγελία από την δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή» που δήλωνε ότι: «Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχθούμε αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε γραπτώς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Περιφέρεια και τον Εισαγγελέα».

Ο συγκεκριμένος κόμβος είχε σκαφθεί τον περασμένο Απρίλιο από τη ΔΕΥΑΝ, αφού είχε διαπιστωθεί σοβαρή βλάβη στον αγωγό ομβρίων που περνάει από κάτω.

Ενστάσεις του δήμου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων καταθέτει τις εντάσσεις της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για την απόφασή της να διακοπούν οι εργασίες φύτευσης στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού.

Αναφέρει στο έγγραφό του ο δήμος:

«Σε απάντηση του υπ.αριθμ.331652/28-7-2024 εγγράφου σας σχετικά με τις εργασίες διαμόρφωσης πρασίνου  που διενεργούνται στον κυκλικό κόμβο εισόδου στην πόλη του Ναυπλίου (παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

– ο συγκεκριμένος κόμβος έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, προ τριετίας, για την διαμόρφωση και την φύτευσή του, πράγμα το οποίο κ έγινε τότε χωρίς καμία αντίδραση από την Υπηρεσία σας,

– πριν από έξι μήνες, περίπου, διαπιστώθηκαν προβλήματα (διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης σε βάθος 1,5-2 μ.) για τα οποία επενέβη η ΔΕΥΑΝ και  λόγω της δυσκολίας εντοπισμού και των επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων της, καταστράφηκε ολοσχερώς όλη η  διαμόρφωση πρασίνου που υπήρχε, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα για την είσοδο της πόλης.

– στην συνέχεια έγινε μία πρόχειρη φύτευση από την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε να παρακολουθηθεί η λειτουργία του επισκευασμένου δικτύου ύδρευσης και να αντιμετωπισθούν πιθανές βλάβες που ίσως δεν είχαν εντοπισθεί, χωρίς πάλι καμία παρατήρηση από την Υπηρεσία σας.

Επειδή όμως κι εσείς αντιλαμβάνεσθε, ένα τόσο κεντρικό σημείο όπως αυτό του κόμβου εισόδου της πόλης μας, δεν μπορούσε πλέον να παραμένει στη κατάσταση «εγκατάλειψης», όπως έμοιαζε  και στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, αποφασίσθηκε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωσή του, με φυτεύσεις φυτών προσαρμοσμένων στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας σύμφωνα με τις υποδείξεις των Γεωτεχνικών της Υπηρεσίας μας.

α) αποφεύγοντας την επανατοποθέτηση χλοοτάπητα που είναι πολύ απαιτητικός σε νερό, σε μια περίοδο και περιοχή, με έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

β) συνδέοντάς το αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής που περιλαμβάνει ψευδακακίες κι ελιές, γιακαράντε, φίκους και φοίνικες  σε απέναντι παρτέρια,

γ) μειώνοντας με τις συγκεκριμένες επιλογές φύτευσης, περαιτέρω τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής και

δ) προβλέποντας να καλυφθεί ένα μέρος της επιφάνειας των φυτεύσεων με διακοσμητικό χαλίκι, επιφανειακά, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη κατανάλωση νερού κατά την άρδευση κάποιων φυτών.

Στο πλαίσιο της παρούσας υλοποίησης, τοποθετήθηκε νέο σύστημα άρδευσης, σχεδιάστηκε επί του εδάφους το σχέδιο φύτευσης των νέων φυτών και προχωρήσαμε σε μερική φύτευση κάποιων φυτών.

Διαπιστώσαμε όμως ότι στο κεντρικό σημείο του κόμβου υπάρχουν εγκιβωτισμένα φρεάτια σε σκυρόδεμα τα οποία έπρεπε να επικαλυφθούν με χώμα από την κατασκευή του, με αποτέλεσμα δημιουργίας υψομετρικής διαφοράς από την περίμετρο (κράσπεδο) του κόμβου μέχρι το κεντρικό ψηλότερο σημείο του κόμβου περίπου 80 εκατοστών. Για τον λόγο αυτό στο σημερινό σχέδιο φύτευσης από την Υπηρεσία μας λήφθηκε υπόψιν αυτή η υψομετρική διαφορά (κι εφόσον το χώμα που είχε τοποθετηθεί αρχικά είναι ωφέλιμο για την φύτευση) κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο μικρά επίπεδα, διαφοράς 20 εκατοστών περίπου, του ενός από το άλλο κι επιλέχθηκε απλή τοποθέτηση πέτρας περιοχής, σε σχήμα άνθους, για να συγκρατήσει το επάνω επίπεδο. Το ύψος της πέτρας, που θα τοποθετηθεί, δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, ούτε και το μέγιστο σημείο ύψους του κόμβου και το περίγραμμα που ακολουθεί η πέτρα είναι σχήμα ανθισμένου λουλουδιού.

Σημαντική σημείωση: δεν έχει γίνει καμία πάκτωση, καμία σκυροδέτηση εντός του χώρου, ούτε προβλέπεται αρμολόγημα για την σύνδεση των πετρών που θα τοποθετηθούν. Θα είναι απλή τοποθέτηση της μίας δίπλα στην άλλη

Παρακαλούμε για την άμεση αυτοψία και απάντησή της Υπηρεσίας σας, ώστε να γίνει άρση της διακοπής των εργασιών πρασίνου, στον κόμβο προκειμένου να μην καταστραφεί το φυτικό υλικό που ήδη έχει φυτευτεί καθώς κι αυτό που είναι σε αναμονή προς φύτευση, λόγω των επικρατουσών υψηλών θερμοκρασιών και να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα υψηλής αισθητικής ο κόμβος στην είσοδο της πόλης που μέχρι τώρα του έλειπε».

Η καταγγελία της «Νέας Εποχής»

Όπως προαναφέρθηκε είχε προηγηθεί καταγγελία από την δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή» η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου, την Κυριακή:

«Με απορία είδαμε να ξεφορτώνονται υλικά στον κόμβο της Πειραιώς, στο Λιμάνι Ναυπλίου, για τα οποία ως Δημοτική Παράταξη δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγκαλούμε την Δημοτική Αρχή του κ. Ορφανού στην νομιμότητα και ζητούμε να μας ενημερώσει: Γιατί ξεφορτώθηκαν παράνομα υλικά στον κόμβο; Με τίνος απόφαση έγινε η παράνομη εναπόθεση υλικών εντός του κόμβου; Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχει μελέτη; Έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου η όποια εργασία πρόκειται να γίνει στο χώρο; Ποια συνεργεία δουλεύουν την Κυριακή και βάση ποιας ανάθεσης, για ένα έργο που δεν υπάρχει; Έχουν δηλωθεί οι εργάτες στο ΙΚΑ και στην ΕΡΓΑΝΗ βάση της νομοθεσίας; Με τι παραστατικά και δελτίο αποστολής μεταφέρθηκαν τα υλικά παρανόμως εντός του κόμβου; Γνωρίζει η προϊσταμένη της αρχαιολογίας τις παράνομες εργασίες που γίνονται στο κόμβο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis