banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Λαγκάδια: Ο Κουτσούμπας στην εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Δ. Κουτσούμπας είχε σύντομη συνάντηση με τους συντελεστές της ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους
lagadia

Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, αυτούς που με τόλμη, καρδιά και μυαλό έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για το δίκιο, για τον σοσιαλισμό. Τιμάμε τον Νίκο Πλουμπίδη, που τιμή του είχε την τιμή του κόμματος και που το κόμμα του σήμερα ανταποδίδει την τιμή με μια μεγάλη συγκέντρωση στον τόπο που γεννήθηκε, να πλαισιώνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στο άπλωμα πάνω από το πατρικό του σπίτι, με μια δέσμευση να αντηχεί στη χαράδρα όπου “κρέμεται” το χωριό του από χιλιάδες συντρόφους του: Συνεχίζουμε! Μέχρι την τελική νίκη! Στα βήματά σου, σύντροφε, με το παράδειγμά σου οδηγό!

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στα Λαγκάδια, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ αλλά και του συνονόματου εγγονού του Νίκου Πλουμπίδη, εκτυλίχτηκε σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αγωνιστικής ανάτασης.

«Η στάση του Νίκου Πλουμπίδη είναι ο ηθικός θρίαμβος των κομμουνιστών, των αρχών μας, της ιδεολογίας μας, αλλά και η απόδειξη ότι τα λόγια μας συμβαδίζουν με τα έργα μας», τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως η στάση του «υπογραμμίζει ότι οι κομμουνιστές δεν λυπούνται τις θυσίες, ακόμα και την υπέρτατη αν απαιτηθεί, γιατί είναι ελεύθεροι και τη συνείδησή τους, την ιδεολογία τους δεν την έχουν για εμπόρευμα, δεν την πουλούν στην αγορά, δεν την αλλάζουν με το χρήμα, ούτε με την απειλή και τον φόβο μπροστά στο δήθεν “αδύνατο”.

Ενώ εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που έφτασαν από όλη την Πελοπόννησο, την Αθήνα, και τη Στερεά Ελλάδα ξέσπασαν σε συνθήματα και χειροκροτήματα όταν αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, παρών κι εκείνος στην εκδήλωση. Τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμόρφωσε ο Λαγκαδιανός τεχνίτης πέτρας Στάθης Καγιούλης, και εφεξής θα κοσμεί την πλατεία Λαγκαδίων, θυμίζοντας σε κάθε περαστικό τον Νίκο Πλουμπίδη και όλα όσα πρέσβευε, όλα εκείνα τα τόσο σπουδαία ώστε να τους αφιερώσει την ίδια του τη ζωή.

Ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και δεκάδες άλλα προστέθηκαν στη βάση της προτομής από ανθρώπους που έδωσαν το παρόν, τιμώντας τον Νίκο Πλουμπίδη. Το «Επέσατε Θύματα» ακούστηκε από τα μεγάφωνα για να ακολουθήσουν συνθήματα και χειροκροτήματα ακατάπαυστα. “Δόξα και τιμή στον Νίκο Πλουμπίδη” αντήχησαν τα Λαγκάδια, με την ολοκλήρωση μιας πράξης αναγνώρισης οφειλόμενης στον κομμουνιστή δάσκαλο που δίδαξε ήθος, ανιδιοτέλεια, ακλόνητη πίστη σε πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γορτυνίας, όπως και η οικογένεια του Νίκου Πλουμπίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ταξίδι στο πολιτικό τραγούδι που εξέφρασε τις ελπίδες, τους αγώνες, τα δίκαια του λαού μας. Εκατοντάδες παρακολούθησαν τη συναυλία με τους Βιολέτα Ίκαρη, Διονύση Τσακνή και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Τους καλωσόρισε η Παναγιώτα Πανούση, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Η συναυλία άνοιξε με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Δημητριάδη απ’ τα μεγάφωνα να ερμηνεύει το τραγούδι “Νίκος Πλουμπίδης”. Ακολούθησε ο Δ. Τσακνής με το “Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε…”. Ο ερμηνευτής αναφέρθηκε στη σπουδαία βραδιά που το κόμμα τιμά έναν σπουδαίο αγωνιστή που δίδαξε κομμουνιστική ηθική και συνέχισε με το “Αντίσταση”.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Τριανταφυλλίδης με το “Δημοσθένους λέξεις”. Συνέχισε η Βιολέτα Ίκαρη με το “Γελαστό παιδί” και τον “Άνθρωπο που τον εμποδίζουν να βαδίσει”. Η περιήγηση στο πολιτικό τραγούδι συνεχίστηκε με εμβληματικά κομμάτια που εδώ και δεκαετίες ντύνουν μουσικά τους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, και ολοκληρώθηκε με το «Ηρωες» με όλο το γήπεδο όρθιο να χειροκροτεί. «Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας, τιμή και δόξα στον Πλουμπίδη», είπε από σκηνής ο Δ. Τσακνής, με όλο το γήπεδο να τραντάζεται από το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». 

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Δ. Κουτσούμπας είχε σύντομη συνάντηση με τους συντελεστές της ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis