banner home design 800x400

Πελοπόννησος: Έρχονται 5 νέες επιδοτήσεις πολλών εκατ. ευρώ

Τα προγράμματα αφορούν στις λεγόμενες περιοχές απολιγνιτοποίησης και στηρίζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Πέντε νέες δράσεις επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Τα δύο πιο μεγάλα προγράμματα αφορούν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες περιοχές απολιγνιτοποίησης, (από το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ).

Οι προσκλήσεις από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025.

Στηρίζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας. Οι έξι προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 330,0 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ από δράσεις που δεν κάλυψαν τον στόχο προαναγγέλθηκαν και νέες προκηρύξεις προγραμμάτων.

Ο προγραμματισμός προσκλήσεων είναι ο εξής:

  • Δράση κρατικών ενισχύσεων “Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανανεώσιμου υδρογόνου και συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε επιλέξιμες ηπειρωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027” (Πλαίσιο Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού ΕΕ). Η δράση έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, απευθύνεται σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα ενεργοποιηθεί και στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας αλλά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης και νησιών της Πελοποννήσου.
  • Δράση κρατικών ενισχύσεων “Ενίσχυση ΜμΕ επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027” (“Επιχειρώ πράσινα”) για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις νησιωτικών προορισμών και θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων/δημοτικών κτιρίων. Προϋπολογισμός 40 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξει αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων.
  • Πλέγμα Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας & Τρίπολης. Εξατομικευμένες Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης & μείωσης του Κινδύνου Φτώχειας. Έχει προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αναβάθμιση των Κοινωνικών Δομών των Δήμων Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας & Τρίπολης. Βελτίωση της εξυπηρέτησης ωφελουμένων/δυνητικών ωφελουμένων, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, προμήθεια εξοπλισμού & μεταφορικών μέσων. Έχει προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version