banner home design 800x400
banner home design 1170 x 320

Η ντροπή του Αναβάλου: Η Αργολίδα δεν έχει ανάγκη από διαχειριστές, αλλά από ηγέτες με όραμα και θάρρος

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου, με αφορμή την δήλωση Κικίλια για τις πηγές του Αναβάλου. Η αναγνώριση των δυνατοτήτων του Αναβάλου από την κυβέρνηση είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους τοπικούς πολιτικούς να αποδείξουν την αξία τους
Επισκευή πηγή Αναβάλου

Αν ήταν έξυπνοι και τολμηροί οι πολιτικοί της Αργολίδας, θα μπορούσαν να μετατρέπουν τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Το θέμα του Αναβάλου έχει βαλτώσει και έχει γίνει ανέκδοτο στην Αργολίδα και μόνο ευκαιριακά για λόγους κυρίως προεκλογικής επικοινωνίας αναθερμαίνεται.

Άκης Γκάτζιος

Του Άκη Γκάτζιου

Το φράγμα του Αναβάλου καταρρέει, η συντήρηση στις αντλίες είναι μηδενική σχεδόν από τότε που κατασκευάστηκε, τα δίκτυα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, το νερό είναι πανάκριβο.

Πώς μπορεί όμως μια δυσκολία, να γίνει ευκαιρία για αυτό τον νομό; Πώς μπορεί η αναφορά του υπουργού Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια να κλείσει τις πληγές μισού αιώνα για τον Ανάβαλο και να γίνει ευκαιρία να σωθεί πραγματικά αυτός ο νομός, λύνοντας τα σοβαρά προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης που αντιμετωπίζει;

Ο υπουργός σε παρέμβαση του τις προάλλες με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την ύδρευση η Αττική επανέφερε μια πρόταση της δεκαετίας του ¨90: «Χρειάζεται να δούμε προσεκτικά τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι πηγές του Αναβάλου, η δυναμική των οποίων είναι πια κρίσιμη για το λεκανοπέδιο και την Πελοπόννησο».

Δεν θα σταθούμε στην αγωνία Κικίλια για την Αττική, αλλά στην αναγνώριση της αξίας των πηγών. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυνατότητες που παρέχει ο Ανάβαλος, είναι η κατάλληλη στιγμή για τολμηρούς ντόπιους πολιτικούς (αν υπάρχουν) αντί να γκρινιάζουν και να κάνουν δηλώσεις για το θεαθήναι, να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν κινήσεις τέτοιες, που θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα της Αργολίδας.

Η ντροπή του Αναβάλου

Το φράγμα του Αναβάλου αποτελεί έναν ξεχασμένο πόρο. Η συντήρηση στις αντλίες είναι σχεδόν μηδενική από την ημέρα που κατασκευάστηκαν, και τα δίκτυα προχωρούν τόσο αργά που φαίνεται να υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης παρά προόδου. Πόσες ακόμα δεκαετίες θα χρειαστούν για να αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτές οι πηγές; Πόσα χρόνια ακόμα θα μείνουν οι καλλιεργητές και οι κάτοικοι της Αργολίδας, χωρίς επαρκή νερό για άρδευση και οι πόλεις χωρίς ύδρευση;

Η δήλωση Κικίλια ότι οι πηγές του Αναβάλου έχουν τεράστιες δυνατότητες, πρέπει να αποτελέσει το καμπανάκι αφύπνισης για τους τοπικούς πολιτικούς. Είναι η στιγμή να σταματήσουν τα λόγια και να περάσουν στις πράξεις.

Η Αργολίδα χρειάζεται τολμηρούς ηγέτες

Η Αργολίδα δεν έχει ανάγκη από διαχειριστές προβλημάτων, αλλά από ηγέτες με όραμα και θάρρος. Η αναγνώριση των δυνατοτήτων του Αναβάλου από την κυβέρνηση είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους τοπικούς πολιτικούς να αποδείξουν την αξία τους. Αν δεν αναλάβουν δράση τώρα, θα χαθεί άλλη μια δεκαετία σε ανεκδοτολογίες και αναβολές.

Οι πολίτες της Αργολίδας δικαιούνται τα καλύτερα. Δικαιούνται λύσεις, όχι υποσχέσεις. Δικαιούνται νερό για τις καλλιέργειές τους και για την καθημερινή τους ζωή. Η ευκαιρία είναι εδώ, μπροστά μας. Θα την αρπάξουν οι πολιτικοί της Αργολίδας ή θα αφήσουν να χαθεί άλλη μια φορά;

Αν δεν το κάνουν τώρα, πότε θα το κάνουν; Αν δεν το κάνουν αυτοί, ποιος θα το κάνει; Η ιστορία γράφεται από τους τολμηρούς. Η Αργολίδα χρειάζεται τολμηρούς ηγέτες που θα γράψουν την επόμενη σελίδα της ιστορίας της. Όχι αύριο, αλλά σήμερα.

Από την αδιαφορία στην αποφασιστικότητα

Η χρόνια απραξία των πολιτικών της Αργολίδας και η αδιαφορία όλων των κεντρικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν φέρει την περιοχή σε αδιέξοδο. Πολλές από τις υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και τα προβλήματα παραμένουν. Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση. Οι πολιτικοί πρέπει να αναγκαστούν να βάλουν την Αργολίδα πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα και να δράσουν με αποφασιστικότητα. Να αναλάβουν την ευθύνη για τις παραλείψεις τους και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του Αναβάλου. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για κενές υποσχέσεις και ανούσιες δηλώσεις. Η ευκαιρία για αλλαγή τακτικής είναι τώρα και πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Η Αργολίδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές είναι δύο: Είτε θα συνεχίσει να πορεύεται με την ίδια αναποτελεσματικότητα και αδράνεια, είτε θα κάνει το άλμα προς μια νέα εποχή όπου οι δυσκολίες θα μετατραπούν σε ευκαιρίες. Είναι η ώρα για δράση, η ώρα να αφήσουμε πίσω την αδιαφορία και να προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα. Η ιστορία της Αργολίδας δεν έχει γραφτεί ακόμα. Το μέλλον είναι στα χέρια μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis