banner home design 800x400

Απλησίαστα τα χωράφια σε Λακωνία και Αρκαδία – Αύξηση μαμούθ στις τιμές

Μεσοσταθμική αύξηση 35% στις τιμές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα – Η Πελοπόννησος πρωταγωνιστεί με εντυπωσιακές αυξήσεις στην αγροτική γη

Οι τιμές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα μας σημειώνουν σημαντική αύξηση, με μεσοσταθμική άνοδο 35% σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Το φαινόμενο της ανόδου είναι ιδιαίτερα έντονο στις νότιες περιοχές, με την Πελοπόννησο να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της τάσης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Λακωνία καταγράφει την υψηλότερη αύξηση στις τιμές, φτάνοντας το 67%. Ακολουθεί η Αρκαδία με άνοδο 50%, ενώ σημαντική αύξηση έως και 40% καταγράφεται σε αγροκτήματα με ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Αυτές οι περιοχές προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες λιανικής πώλησης, οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν ιδιόκτητες φάρμες ή να μισθώσουν εκτάσεις για την καλλιέργεια των δικών τους προϊόντων.

Οι τιμές των χωραφιών διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η γη μπορεί να έχει και εμπορική χρήση, ιδιαίτερα όταν εφάπτεται με οδικό άξονα. Οι επενδύσεις στην αγροτική γη αποδίδουν έως και 30% μόνο από την κύρια εκμετάλλευση, χωρίς να υπολογίζονται οι υπεραξίες από την αύξηση της αξίας της γης.

Αύξηση και στα Ενοίκια

Η ανοδική τάση στις τιμές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συνοδεύεται και από αύξηση στα ενοίκια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σημειώθηκε αύξηση 3,5% στα ενοικιαστήρια, αυξάνοντας το κόστος και για τους επαγγελματίες αγρότες.

Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Αττική, όπου η Eurostat κατέγραψε τιμή ενοικίασης στα 104,8 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή διπλάσια από τον μέσο όρο της χώρας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version