banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Αρκαδία: Ενθουσιασμένος ο Κουτσούμπας με τα «Άνθη της Πέτρας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Εργαστήρι «Άνθη της Πέτρας» στα Λαγκάδια Γορτυνίας και εξέφρασε την υποστήριξή του στην παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
Το εργαστήρι «Άνθη της Πέτρας» επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Το εργαστήρι «Άνθη της Πέτρας» στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στην Αρκαδία, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και της τέχνης της πέτρας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευόταν από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, τον Δημήτρη Τζαβάρα και τον Κώστα Μπάτσικα, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ, καθώς και τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Κούλης, και η αντιδήμαρχος Πένυ Μπέτσα.

Στον χώρο του εργαστηρίου, όπου αναστηλώνεται ένα παραδοσιακό λαγκαδινό σπίτι του 19ου αιώνα, ο πρόεδρος του σωματείου «Άνθη της Πέτρας» και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Τσιαούσης, ξενάγησε την αντιπροσωπεία. Ο καθηγητής εξήγησε ότι το σωματείο συγκεντρώνει ειδικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, ενεργούς πολίτες, μαστόρους και φοιτητές με στόχο την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τη διάδοση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας.

Το σωματείο έχει πραγματοποιήσει σημαντική προεργασία, περιλαμβάνοντας αρχειακή έρευνα και εκδόσεις για την λαγκαδινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλύπτοντας θέματα όπως τα λιθανάγλυφα, τη ναοδομία και τη γεφυροποιία. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σχολή όπου η παραδοσιακή τεχνική της πέτρας θα μεταδίδεται στις νεότερες γενιές τόσο στα Λαγκάδια για τη νότια Ελλάδα όσο και στον Πεντάλοφο Κοζάνης για τη βόρεια Ελλάδα.

Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επιστημονική, τεχνική και εθελοντική δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι «Άνθη της Πέτρας». Τόνισε την ανάγκη για γενναία οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση από το κράτος και όλους τους κρατικούς θεσμούς, προκειμένου να αναπτυχθεί και να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή. Υπογράμμισε ότι η αναβίωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ζωντανεύει τη μνήμη των παραδοσιακών οικισμών και μεταφέρει τη γνώση, την πείρα, την τέχνη και τον πολιτισμό στις νεότερες γενιές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Σχόλια

my school my choice (2)
riviera banner
newsletter banner anagnostis