home design 800Χ400

Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Από τις 158 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 8

Από τις 62.248 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 52.128, αφήνοντας κενές περίπου 10.000 θέσεις

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων πήρε τέλος με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Από τις 62.248 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 52.128, αφήνοντας κενές περίπου 10.000 θέσεις, δηλαδή περίπου το 16% των συνολικών θέσεων. Στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τις 158 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόνο οι 8.

Τα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια των κενών θέσεων περιλαμβάνουν το μειωμένο ενδιαφέρον των υποψηφίων για συγκεκριμένες σχολές, τη μεγάλη άνοδο των βάσεων σε ορισμένα τμήματα και το αυξημένο κόστος ζωής μακριά από την οικογενειακή εστία. Επιπλέον, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφήνοντας πολλούς υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων από την αρχή.

Οι κενές θέσεις εντοπίζονται κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, όπου από τις 79 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 13, παρότι οι βάσεις εισαγωγής παρέμειναν υψηλές.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε πολλές σχολές νοσηλευτικής και περιβαλλοντικών σπουδών, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα. Στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τις 158 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόνο οι 8.

Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση στη Σχολή Δασολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Καρπενήσι, όπου από τις 107 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 4.

Η εικόνα είναι ακόμα πιο απογοητευτική σε άλλα τμήματα, με τέσσερα τμήματα να μην έχουν κανέναν επιτυχόντα, 20 τμήματα να έχουν μόλις έναν, και περίπου 30 σχολές να έχουν λιγότερους από 10 πρωτοετείς φοιτητές.

Αντίθετα, θετική είναι η εικόνα στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διδυμότειχο, όπου καλύφθηκαν και οι 100 διαθέσιμες θέσεις, δείχνοντας υψηλό ενδιαφέρον από τους υποψηφίους.

Σχόλια

Exit mobile version