Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια κινητικότητα γύρω από την Καραθώνα. Αφού ανακοινώθηκαν οι μελέτες από το ΤΑΙΠΕΔ για την κοστολόγησή της, υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην τοπική κοινωνία.
Ας δούμε όμως καλύτερα αυτό το σχέδιο «Καραθώνα».
Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση;
Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα πιθανά επενδυτικά σχέδια;
Θα αλλάξει η τουριστική και οικονομική ζωή της πόλης με μια επένδυση στην Καραθώνα;
Εμείς ως τοπική κοινωνία τι θέλουμε; Να έχουμε ένα κομμάτι παραλίας, για να κάνουμε μπάνιο;
Είναι αμέτρητες οι φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο που ως Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου ή ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ προτείναμε να γίνει μια μελέτη για την Καραθώνα. Δυστυχώς, όλες οι δημοτικές αρχές λοιδορούσαν την πρόταση.
Σήμερα, δεν μπορεί να είναι κανείς ευχαριστημένος με την κατάσταση στην παραλία της Καραθώνας.
Η Καραθώνα όμως είναι ένα σημείο αναφοράς για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Παράλληλα, είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το ΤΑΙΠΕΔ. Πώς μπορεί όμως να μετρηθεί με οικονομικούς όρους η ζωή των ανθρώπων της πόλης του Ναυπλίου αλλά και ευρύτερα της περιοχής της Αργολίδας; Μπορεί η ποιότητα ζωής να έχει οικονομική και χρηματιστηριακή αξία;
Όσοι μιλούν για επένδυση στην Καραθώνα που θα αλλάξει την πόλη ως τουριστικό προορισμό μάλλον δεν έχουν καλή ιστορική εικόνα. Το παράδειγμα που αναφέρουν, το COSTA NAVARINO, προέρχεται από την περιοχή της Καλαμάτας. Ένα τέτοιο έργο κατέστησε την Καλαμάτα τουριστικό προορισμό, καθώς η επένδυση, το αεροδρόμιο και ο νέος δρόμος δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να αλλάξει η περιοχή τουριστικό πρόσωπο.
Το Ναύπλιο είναι τουριστικός προορισμός ήδη από τη δεκαετία του 1960. Ζητούμενο για την περιοχή μας δεν είναι η αύξηση αλλά η καλύτερη διάχυση του τουριστικού προϊόντος μέσα στον χρόνο.
Επομένως, μια επένδυση αυτής της μορφής στην Καραθώνα δεν θα προσφέρει κάτι. Αν θέλαμε πραγματικά να βελτιώσουμε το τουριστικό αποτέλεσμα, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε πρώτα αυτά που έχουμε.
Ας αναλογιστούμε τι προσφέρουν στο τουριστικό προϊόν της πόλης το ΞΕΝΙΑ, το ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ ή ο Αμφιτρύωνας.
Οι μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες στην πόλη μας υπολειτουργούν.
Καταστρέψαμε ιστορικά μνημεία για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του και σήμερα οι ναυαρχίδες του, όπως έλεγαν, είναι σε πλήρη απαξίωση. Γιατί θα πρέπει να καταστρέψουμε με μπετόν άλλη μια περιοχή, όπως η Καραθώνα, για προσωρινά οφέλη; Αν αυτά υπάρχουν…
Άκουσα ακόμα ότι μια τέτοια επένδυση θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Κάνοντας μια βόλτα σήμερα στο Ναύπλιο, δεν ξέρω αν θα βρείτε έστω ένα μαγαζί χωρίς πινακίδα «Ζητείται προσωπικό».
Όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής σε μια πόλη, υποβαθμίζεται και το τουριστικό προϊόν.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ως τοπική κοινωνία;
Να μελετήσουμε μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της Καραθώνας. Όλα αυτά τα χρόνια, όταν συμμετείχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείναμε να μελετηθεί η περιοχή της Καραθώνας, ώστε να λειτουργήσει ένα θεματικό πάρκο με θέμα τον αθλητισμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει περισσότερο κόσμο στην περιοχή, ακόμα και σε περιόδους που δεν υπάρχει μαζικός τουρισμός. Επιπλέον, δεν απαιτούνται σημαντικές κτηριακές υποδομές. Ένας σχεδιασμός αυτού του είδους θα αναβαθμίσει την περιοχή και την ποιότητα ζωής.
Πιστεύω ότι όταν οι θεσμικοί φορείς πηγαίνουν να συζητήσουν με το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να έχουν μια πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης. Δεν πρέπει συζητάμε πόσα μέτρα παραλίας θα μας παραχωρηθούν για να είμαστε ευχαριστημένοι, αν θα υπάρχει δρόμος να πηγαίνουμε στην παραλία ή αν θα έχουμε καντίνες ή ξαπλώστρες.
Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες καταστροφές. Σε όλα υπάρχουν όρια. Δεν έχουμε νερό να πιούμε και σκεφτόμαστε επενδύσεις με πισίνες. Δεν έχουμε ρεύμα (συχνές διακοπές, κακό δίκτυο) και θέλουμε νέες κτηριακές υποδομές. Πληρώνουμε χρυσάφι τα σκουπίδια μας και η ανακύκλωση είναι μόνο στην αναγραφή των κάδων. Με αυτά τα δεδομένα, τι πιστεύουμε ότι θα προσφέρει μια τουριστική επένδυση στην Καραθώνα;
Υ.Γ.1 Η ποιότητα ζωής και το δικαίωμα να ζούμε ανθρώπινα δεν είναι θέμα δημοψηφίσματος.
Υ.Γ. 2 Διάβασα ότι αυτοί που αντέδρασαν για την κοπή των δένδρων στην οδό Αιγίου, δεν είπαν τίποτα για την κοπή από τη ΔΕΗ των δένδρων στην Καραθώνα. Δεν έχουν καλή ενημέρωση. Υπάρχει νομικό πλαίσιο για την κοπή από τη ΔΕΔΔΗΕ, με αδειοδότηση της δασικής υπηρεσίας, η οποία δεν επιβλέπει. Για την ιστορία ωστόσο, έγινε παρέμβαση στη ΔΕΔΔΗΕ για τον τρόπο κλαδέματος.
Υ.Γ. 3 Μια αυτοκριτική από μέλη κομμάτων που όταν ήταν στην εξουσία ψήφισαν και διαχειρίστηκαν (τα κόμματά τους) το ΤΑΙΠΕΔ και έχουν εντάξει την Καραθώνα για πούλημα, θα ήταν ίσως χρήσιμη.