home design 800x400

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και η συνέχεια

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο έργο που θα εντάξει πλήρως την Κρήτη στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας.

Οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πηγές από τον ΑΔΜΗΕ.

Το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης στην Αττική αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η ολοκλήρωση του χερσαίου τμήματος στην Κρήτη προβλέπεται λίγο πριν τον χειμώνα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Στόχος ολοκλήρωσης το 2025

Το έργο αναμένεται να έχει ηλεκτρισθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά στάδια, όπως η πόντιση των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων και η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων στην Αττική. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις των κτιρίων και στα δύο άκρα της διασύνδεσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, οι κατασκευαστικές εργασίες που απομένουν θα ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2024. Η δοκιμαστική φάση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, με το έργο να αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία έως τον Ιούνιο του 2025.

Πλήρης ένταξη της Κρήτης στο δίκτυο

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καλύπτοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού από το ηπειρωτικό σύστημα. Αυτή η διασύνδεση, με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW μέσω καλωδίου συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Η χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας VSC (Voltage Source Converters) καθιστά το έργο μοναδικό παγκοσμίως.

Πολλαπλά οφέλη

Το έργο χρηματοδοτείται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η διασύνδεση θα επιτρέψει επίσης την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.

Οι κάτοικοι της Κρήτης θα επωφεληθούν από την ηλεκτρική διασύνδεση, καθώς το νησί θα μπορεί πλέον να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από το ηπειρωτικό σύστημα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version