home design 800x400

Τι ενέργειες γίνονται για τα μνημεία που σαπίζουν στο Αρκαδικό Επιδαύρου

Παρεμβάσεις και προστασία πολιτιστικών μνημείων Αρκαδικού – Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Προβληματική είναι η κατάσταση στα μνημεία του Αρκαδικού, στο Δήμο Επιδαύρου, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και είχε αναδείξει ο anagnostis με σχετικό ρεπορτάζ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού είχε ενημερώσει την Αρχαιολογία του Ναυπλίου και έχει καταθέσει και γραπτό αίτημα, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Τι απαντά η Υπουργός Πολιτισμού

Στην Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 5496/28-6-2024 που κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέροντας τις ενέργειες προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων στο Αρκαδικό Επιδαύρου.

Σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού, τα κυριότερα μνημεία της περιοχής είναι:

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Καζάρμας, είναι κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1962. Το 2013, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και εργασίες καθαρισμού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, αποκαλύπτοντας αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ύστερης ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Η Εφορεία συνεχίζει τις ετήσιες εργασίες καθαρισμού, ενώ για την αποκατάσταση του σύγχρονου υπόστεγου είναι υπεύθυνο το οικείο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Ακρόπολη Καζάρμας

Η ακρόπολη της Καζάρμας, μια τειχισμένη ακρόπολη με χρήση από την αρχαιότητα μέχρι και το Μεσαίωνα, βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρκαδικό. Κηρυγμένη ως προστατευόμενο μνημείο από το 1934, η ακρόπολη διαθέτει θολωτό τάφο του 14ου π.Χ αιώνα, ο οποίος δεν είναι επισκέψιμος λόγω της περιφράξεώς του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί τακτικές εργασίες καθαρισμού για τον ευπρεπισμό και την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ προγραμματίζεται η αντικατάσταση της φθαρμένης ενημερωτικής πινακίδας.

Μυκηναϊκή Γέφυρα Αρκαδικού

Η γέφυρα του Αρκαδικού, μέρος του μυκηναϊκού οδικού δικτύου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω προσχώσεων και απορριμμάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχει συντάξει πρόταση ανάδειξης με προϋπολογισμό 300.000€, περιλαμβάνοντας εργασίες καθαρισμού, βελτίωσης προσβάσεων και σήμανσης. Με την ωρίμανση της πρότασης, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Αναγκαίες δράσεις και παρεμβάσεις

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη υπογραμμίζει τη συνεχή φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων του Αρκαδικού.

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις και εργασίες καθαρισμού, καθώς και οι προτάσεις για βελτίωση της προσβασιμότητας και της ενημέρωσης των επισκεπτών, αποτελούν σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version