home design 800x400
home design 1170Χ320

Ερμιονίδα: Σε εξέλιξη η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών

Τι συμβαίνει με την αποζημίωση πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2024 – Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ερμιονίδας
Φωτιά στη Δάρδιζα Ερμιονίδας

Σε απάντηση της υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 5296/26-6-2024 Ερώτησης του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Ανδριανού, σχετικά με την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ερμιονίδα και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι αρμόδιοι Υφυπουργοί κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και κ. Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη απάντησαν.

Οι αρμόδιοι Υφυπουργοί σημειώνουν ότι η διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών είναι σε εξέλιξη και ότι έχουν προγραμματιστεί αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών. Ωστόσο, δεν προβλέπεται άμεσα η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Ερμιονίδας.

Στην απάντησή τους, οι Υφυπουργοί ανέφεραν ότι η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών είναι υπεύθυνη για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από θεομηνίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4797/2021 και του π.δ. 77/2023. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι για τις πυρκαγιές του 2024 στην Ερμιονίδα δεν έχει εκδοθεί ακόμα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών.

Διαδικασία αποζημιώσεων και οριοθέτησης περιοχών

Για την εξέταση της δυνατότητας οριοθέτησης και αποζημίωσης των πληγεισών περιοχών, η Περιφέρεια πρέπει να καταθέσει αίτημα οριοθέτησης με συγκεκριμένα στοιχεία για τις ζημιές σε κτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα με τις αιτήσεις των πολιτών για αυτοψίες και οικονομική ενίσχυση.

Η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών έχει προγραμματίσει την αποστολή κλιμακίων μηχανικών στις πληγείσες περιοχές για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αυτοψίες. Μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών, θα εκδοθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την οριοθέτηση και αποζημίωση των πληγέντων.

Ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Όσον αφορά την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμιονίδα, οι Υφυπουργοί ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ερμιονίδας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία ή του εποχικού Κλιμακίου της Επιδαύρου σε μόνιμο.

Ωστόσο, μελλοντικές αναδιαρθρώσεις και αξιολογήσεις των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος θα εξετάσουν τις ανάγκες και δυνατότητες ενίσχυσης, βάσει των ισχυόντων νομικών πλαισίων και επιχειρησιακών αναγκών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis