home design 800x400
home design 1170Χ320

Αριστοφανικός “Πλούτος” στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Καταχειροκροτήθηκε το ΚΘΒΕ υπό την καθοδήγηση του Κακλέα

Επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμοί που επιμένουν στον χρόνο
Πλούτος του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υπό την σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα, παρουσίασε χθες Παρασκευή, τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Άκης Γκάτζιος

του Άκη Γκάτζιου

Η βραδιά αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία για τους θεατές, με την αριστοφανική κωμωδία να ζωντανεύει μέσα από ένα εξαιρετικό καστ και ζωντανή μουσική στην Επίδαυρο.

Ένα μεγάλο Θέατρο και ένας αξιοσημείωτος θίασος

Ο Μάνος Βακούσης, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν», έλαμψε στον ρόλο του Χρεμύλου, αποσπώντας θερμότατα χειροκροτήματα από το κοινό. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου συνέβαλε επίσης σημαντικά στην επιτυχία της παράστασης με την εντυπωσιακή της ερμηνεία.

Μαρία Ευθυμίου στον Πλούτο του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024
Η Μαρία Ευθυμίου στον Πλούτο του Αριστοφάνη, στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Στην Παράβαση του έργου, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, προσέφερε μια μοναδική στιγμή, όταν σηκώθηκε από τις πρώτες θέσεις και πλησίασε τη σκηνή για να απαντήσει στις ανησυχίες του Χρεμύλου για το πώς μπορεί να υπηρετηθεί το κοινό καλό από τον πλούτο, προσφέροντας την επιστημονική της γνώση και σχολιάζοντας την σχέση του πλούτου με την αρετή και το κοινό καλό. Η παρέμβασή της ενίσχυσε την επικαιρότητα του έργου, συνδέοντας τον αριστοφανικό λόγο με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, προσφέροντας την επιστημονική της γνώση και σχολιάζοντας την σχέση του πλούτου με την αρετή και το κοινό καλό.

Μουσική και σκηνική παρουσία

Η παράσταση εμπλουτίστηκε από ζωντανή μουσική, με τους Χατζηφραγκέτα και τη Nalyssa Green να εντυπωσιάζουν το κοινό. Οι θεατές χειροκροτούσαν στους ρυθμούς της μουσικής, κάνοντας την βραδιά ακόμα πιο ζωντανή και αξέχαστη.

Πλούτος του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Αριστοφανικός προβληματισμός και σύγχρονη πραγματικότητα

Ο Γιάννης Κακλέας κατάφερε να προσαρμόσει την αριστοφανική κωμωδία στην σημερινή πραγματικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο διαχρονικά ερωτήματα για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Οι θεατές κλήθηκαν να αναλογιστούν αν ο πλούτος μπορεί να συμβαδίσει με την αρετή και ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον των πολιτών: Ο άκρατος ατομικός πλουτισμός ή ένα πλούσιο δημόσιο ταμείο. Ποια η διαφορά των ανθρώπων με λεφτά από τους πραγματικά πλούσιους ανθρώπους; Και ποιο είναι τελικά το συμφέρον των πολιτών;

Η παράσταση του “Πλούτου” από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατάφερε να συγκινήσει και να προβληματίσει το κοινό, αναδεικνύοντας την διαχρονικότητα των μηνυμάτων του Αριστοφάνη. Με χειροκροτήματα να αντηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ήταν φανερό πως οι θεατές αναγνώρισαν την αξία αυτής της μοναδικής θεατρικής εμπειρίας.

Η βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υπήρξε μια επιτυχημένη αναβίωση της αριστοφανικής κωμωδίας, που κατάφερε να παντρέψει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας στους θεατές μια ξεχωριστή καλλιτεχνική και κοινωνική εμπειρία. Ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη, παρά τα σχεδόν 2.500 χρόνια από τη συγγραφή του, παραμένει επίκαιρος.

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπό τη σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, προσέφερε μια θεατρική εμπειρία που συνδυάζει την αρχαία κωμωδία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανησυχίες. Η εξαιρετική ερμηνεία του Μάνου Βακούση και η συμμετοχή της Μαρίας Ευθυμίου στην Παράβαση, έδωσαν στην παράσταση μια ξεχωριστή διάσταση.

Σχόλια

9 απαντήσεις

  1. Γιώργος Κίσσας

    Η παράσταση ήταν κακή!! Το να ακούμε σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της παράστασης “την πουτσίσαμε” και “την γαμίσαμε” αυτό δεν είναι θέατρο, εκτός αν οι συντελεστές του έργου θέλουν να μας κάνουν να μιλάμε σαν τους 18αρηδες!! Ίσως, να ήταν προτιμότερο να κατέβει στο Δελφινάριο η παράσταση αυτή και όχι στην Επίδαυρο!!

  2. Ελένη Μητραντζά

    Η παράσταση ήταν κακή!
    Δυστυχώς το θέμα είναι ότι πλέον ρίχνουν όλοι το βάρος στο πόσα εισιτήρια θα κοπούν βασιζόμενοι στους νέους θεατές και όχι στην ποιότητα της παράστασης. Θέλουν να τραβήξουν τους νέους στο αρχαίο θέατρο το οποίο είναι καλό μεν, αλλά τελικά δεν τους μαθαίνουν τίποτα από το αρχαίο θέατρο (διάλογοι, ενδυματολογία, ιστορία, κινησιολογία κλπ)
    Ένας νέος του σήμερα δεν είναι ανάγκη να κουβαληθεί στην Επίδαυρό για να ακούσει φρασεολογία τύπου, Γιόλο, καριόλα, ρε μπρο, φασώνομαι κλπ. Τα ξέρει από μόνος του! Ούτε πάει για να ακούσει τον ράπερ να ραπάρει! Το κάνει και στα κλαμπ αυτό. Στην Επίδαυρο θα πάει για να μάθει και να δει κάτι άλλο!
    Τώρα αν αυτό το κάτι όπως ο Αριστοφάνης, του είναι τέρμα βαρετό, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μεταμορφώσουμε την παράσταση σε κιτς τύπου Σεφερλή! Που καμία διάθεση δεν έχω να κατηγορήσω τον Σεφερλή, που τελικά βγάζει γέλιο πολύ πιο αβίαστα! Κι επίσης αν κάποιοι σκηνοθέτες θεωρούν μοντερνιά τα «Γιόλο και μπρο» έχω να τους πω ότι η νέα γενιά είναι πολύ παραπάνω από αυτό και ίσως πρέπει να ψαχτούμε οι υπόλοιποι για ποιο λόγο αντιμετωπίζουμε τους νέους θεατές σαν καθυστερημένους! Ε λοιπόν δεν είναι! Καιρός λοιπόν να αρχίσουν τα κλασικά ανεβάσματα που μας έχουν λείψει τόσο! Όχι πια άλλο κάρβουνο!!!
    Επίσης το κοινό χειροκρότησε ναι αλήθεια είναι, αλλά όχι ότι αποθέωσε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές. Θυμάμαι παλιότερα πως χειροκροτούσαμε ώρα πολύ και καλούσαμε τους ηθοποιούς στη σκηνή 2 και 3 φορές. Τώρα ούτε καν, ένα χειροκρότημα διεκπεραιωτικό του ενός λεπτού και όπου φύγει φύγει! Αν μαγνητοσκοπούσαν την παράσταση θα βλέπατε τι εννοώ.

  3. Τάκης Λαγοπουλος

    Πήγα με τις καλύτερες ελπίδες και έφυγα,απογοητευμενος Αριστοφάνη δεν είδα Είδα την άποψη του σκηνοθέτη σε μια παράσταση…που το δεύτερο νωρίς θα το χαρακτήριζα κιτς ,επιπέδου Δελφινάριο. Αλλά το θέμα μου είναι ότι στην διασκευή…κατά βάση αφαιρέθηκαν χαραξμκτηρες από τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Οπότε. .ας καθόμουν σπίτι μου..να δω ειδήσεις.
    Τόσο χάλια ήταν…ειδικά το δεύτερο μέρος…μετά που ο Πλουτος….γίνεται ωραίος κ ρωμαλεος…που βέβαια στον Αριστοφάνη δεν υπάρχουν αυτά

  4. κάκιστη παράσταση. εκτός του ότι μιμούνταν τάχα την γλώσσα των νέων, θύμιζε παραγωγές του 70 του Δαλιανίδη.
    φασαρία χωρίς λόγο στην σκηνή, λαχανιασμενοι ηθοποιοί να τρέχουν πέρα δώθε, ο χρεμυλος άχρωμος και άοσμος. Η δε κ. Ευθυμίου σαν να μίλαγε σε παιδιά δημοτικού, ξύλινη.

  5. Πετρος Βασιλειου

    Τηρήθηκε η παράδοση η Επίδαυρος να μετατρέπεται σε Δελφινάριο… Ο Αριστοφάνης χαρακτηρίζει “καριολη” τον Δια ξανά και ξανά στο κείμενό του;; Μας το εμπεδωσε η νεαρή ξανθιά με το σορτς, το επανέλαβε 10 φορές… Ντροπή στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ και στο εποπτευον υπουργείο…. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη θέση στο Αρχαίο Θέατρο ήταν για το Ιερέα… Αυτά έπρεπε να σχολιάσει η Κυρία Ευθυμίου….

  6. Μορφίδης Χρυσός

    Είδα την εξαιρετική αυτή παράσταση στο θέατρο δάσους στη Θεσσαλονίκη. Όπως πάντα ο υπέροχος Γιάννης Κακλεας ,συνδυάζει τα διαχρονικά μυνήματα της σπουδαίας αυτής Αριστοφανικής κωμωδίας με την φρεσκάδα της σύγχρονης και αριστερής ματιάς του, κεντρίζοντας ετσι το ενδιαφέρον και των νεοτερων θεατών! Δεν έχει καμία σχέση η δουλειά του Κακλεα με το επίπεδο των κάθε λογής Σεφερληδων! Ίσως κάποιοι να ενοχλήθηκαν από τον εξαιρετικο στίχο του ράπερ που εμφανίζεται στην παράσταση.Μην τη χάσετε!!

  7. Γιάννης Χ.

    Δυστυχώς η παράσταση ήταν μια επιθεώρηση, επιπέδου δελφινάριο και Σεφερλή. Κρίμα στην υπερπαραγωγή και στην κα Ευθυμίου για την ατυχή εμφάνιση της, Χαρακτήρες του έργου εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν άλλοι, Πλούτος στο δεύτερο μέρος,

  8. Η άποψή μου είναι πως, ακόμη και αν η παράσταση είχε “αδυναμίες”, στο σύνολο της ήταν αξιόλογη, με μηνύματα που πέρασε ξεκάθαρα και με εμφανή την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλαν οι συντελεστές της. Κι από ότι γνωρίζω για τον Αριστοφάνη, μπόρεσε να μεταφέρει στην εποχή μας την αύρα του.
    Δεν ήταν απογοήτευση.

  9. Ευάγγελος

    Ντρέπομαι παρα πολύ σαν Ελληνας για ανθρώπους από το εξωτερικό που ήρθαν να δουν μια αρχαία παράσταση και είδαν να βεβηλώνουν και να κατασπαράζουν ένα ιστορικό χώρο και ένα ιστορικό έργο. Τα έχουμε μπερδέψει όλα. Αγγλικά ισπανικά βομολοχίες και διάλεκτος εκτός τόπου και χρόνου. Εγώ έκλεισα εισιτήρια για μια αρχαία παράσταση και είδα ένα τσίρκο του 2024. Αυτά τα έργα που παρακολούθησα εχθές καλό θα ήταν να παίζουν σε κάποια άλλα θέατρα και όχι σε ιστορικούς χώρους που έχουν βαρύτητα για την χώρα μας. Ντροπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis