Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υπό την σκηνοθετική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα, παρουσίασε χθες Παρασκευή, τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η βραδιά αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία για τους θεατές, με την αριστοφανική κωμωδία να ζωντανεύει μέσα από ένα εξαιρετικό καστ και ζωντανή μουσική στην Επίδαυρο.
Ένα μεγάλο Θέατρο και ένας αξιοσημείωτος θίασος
Ο Μάνος Βακούσης, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν», έλαμψε στον ρόλο του Χρεμύλου, αποσπώντας θερμότατα χειροκροτήματα από το κοινό. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου συνέβαλε επίσης σημαντικά στην επιτυχία της παράστασης με την εντυπωσιακή της ερμηνεία.
Στην Παράβαση του έργου, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, προσέφερε μια μοναδική στιγμή, όταν σηκώθηκε από τις πρώτες θέσεις και πλησίασε τη σκηνή για να απαντήσει στις ανησυχίες του Χρεμύλου για το πώς μπορεί να υπηρετηθεί το κοινό καλό από τον πλούτο, προσφέροντας την επιστημονική της γνώση και σχολιάζοντας την σχέση του πλούτου με την αρετή και το κοινό καλό. Η παρέμβασή της ενίσχυσε την επικαιρότητα του έργου, συνδέοντας τον αριστοφανικό λόγο με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, προσφέροντας την επιστημονική της γνώση και σχολιάζοντας την σχέση του πλούτου με την αρετή και το κοινό καλό.
Μουσική και σκηνική παρουσία
Η παράσταση εμπλουτίστηκε από ζωντανή μουσική, με τους Χατζηφραγκέτα και τη Nalyssa Green να εντυπωσιάζουν το κοινό. Οι θεατές χειροκροτούσαν στους ρυθμούς της μουσικής, κάνοντας την βραδιά ακόμα πιο ζωντανή και αξέχαστη.
Αριστοφανικός προβληματισμός και σύγχρονη πραγματικότητα
Ο Γιάννης Κακλέας κατάφερε να προσαρμόσει την αριστοφανική κωμωδία στην σημερινή πραγματικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο διαχρονικά ερωτήματα για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Οι θεατές κλήθηκαν να αναλογιστούν αν ο πλούτος μπορεί να συμβαδίσει με την αρετή και ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον των πολιτών: Ο άκρατος ατομικός πλουτισμός ή ένα πλούσιο δημόσιο ταμείο. Ποια η διαφορά των ανθρώπων με λεφτά από τους πραγματικά πλούσιους ανθρώπους; Και ποιο είναι τελικά το συμφέρον των πολιτών;
Η παράσταση του “Πλούτου” από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατάφερε να συγκινήσει και να προβληματίσει το κοινό, αναδεικνύοντας την διαχρονικότητα των μηνυμάτων του Αριστοφάνη. Με χειροκροτήματα να αντηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ήταν φανερό πως οι θεατές αναγνώρισαν την αξία αυτής της μοναδικής θεατρικής εμπειρίας.
Η βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υπήρξε μια επιτυχημένη αναβίωση της αριστοφανικής κωμωδίας, που κατάφερε να παντρέψει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας στους θεατές μια ξεχωριστή καλλιτεχνική και κοινωνική εμπειρία. Ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη, παρά τα σχεδόν 2.500 χρόνια από τη συγγραφή του, παραμένει επίκαιρος.
Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, υπό τη σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, προσέφερε μια θεατρική εμπειρία που συνδυάζει την αρχαία κωμωδία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανησυχίες. Η εξαιρετική ερμηνεία του Μάνου Βακούση και η συμμετοχή της Μαρίας Ευθυμίου στην Παράβαση, έδωσαν στην παράσταση μια ξεχωριστή διάσταση.