Η Λιμνοθάλασσα της Θερμησίας, ένας από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς βιότοπους της Αργολίδας, προσφέρει ένα μοναδικό καταφύγιο για δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θερμησία, ανατολικά της Ερμιόνης, και πιθανολογείται ότι έχει πάρει το όνομά της από τις θερμές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή.
Η λιμνοθάλασσα αυτή καλύπτει μία έκταση περίπου 800 στρεμμάτων και η περίμετρός της φτάνει τα 4 χιλιόμετρα.
Από το Ιερό της Δήμητρας στο Ενετικό Κάστρο
Η περιοχή της Θερμησίας διαθέτει πλούσια ιστορία. Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, στην περιοχή υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά Θερμησία Δήμητρα.
Σήμερα, ο επιβλητικός βράχος πάνω από τη λιμνοθάλασσα φιλοξενεί το ενετικό κάστρο της Θερμησίας, το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Χλωρίδα και πανίδα
Βόρεια της λιμνοθάλασσας αναπτύσσονται καλαμιώνες και περιοχές με βούρλα, ενώ στη λωρίδα που την χωρίζει από τη θάλασσα υπάρχουν αλίπεδα με σαλικόρνιες.
Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, η λιμνοθάλασσα χρησιμοποιήθηκε ως αλυκή και ήταν γνωστή ως Αλατοβούνι.
Τα νερά της λιμνοθάλασσας αποτελούν καταφύγιο για περίπου 160 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ερωδιοί, νυχτοκόρακες, χαλκόκοτες, κορμοράνοι και γερακίνες.
Προστατευόμενος βιότοπος
Η σημαντικότητα της λιμνοθάλασσας της Θερμησίας αναγνωρίζεται και προστατεύεται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο βιότοπος έχει ενταχθεί σε δίκτυα προστασίας όπως το Ευρωπαϊκό δίκτυο CORINE BIOTOPS, η κοινοτική οδηγία 79/409 και η Σύμβαση της Βέρνης.
Μια εμπειρία για όλες τις εποχές
Οι επισκέπτες της λιμνοθάλασσας έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γραφικά μονοπάτια της, απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Τα μονοπάτια του Αλατοβουνίου προσφέρουν μαγευτική θέα της λιμνοθάλασσας από ψηλά, καθιστώντας την περιοχή ιδανικό προορισμό για παρατήρηση πουλιών και φωτογράφιση της φύσης.
Η Θερμησία
Η Θερμησία (ή Θερμίσι) είναι παραθαλάσσιο χωριό της Ερμιονίδας, στην Αργολίδα. Βρίσκεται στα νότια του νομού, επτά χιλιόμετρα από την Ερμιόνη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι 397 κάτοικοι.
Την ονομασία της την οφείλει στον αρχαίο ναό της Δήμητρας της Θερμασίας που βρισκόταν στην περιοχή. Το όνομά αυτό επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας παρεφθαρμένο σε Θερμάσι, το οποίο στην συνέχεια έγινε Θερμησία. Αναφέρεται συχνά για το φρούριο της, το «Κάστρο Θερμησίας», καθώς και για τις πλούσιες αλυκές της.
Η Θερμησία ήταν συνδεδεμένη διοικητικά με τη γειτονική της Ερμιόνη, μέχρι το 1955 που αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Στην κοινότητα θερμησίας ανήκαν και οι οικισμοί Αγία Αικατερίνη, Ακτή Ύδρας, Μετόχι, Πηγάδια, Πλέπι, και Σωληνάρι.