home design 800x400

Καύσωνας και ακραία θερμική καταπόνηση – Στο επίκεντρο η Πελοπόννησος

Οι περιοχές που σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Παρασκευή 19 Ιουλίου

Ο παρατεταμένος καύσωνας καλά κρατεί και αναμένεται να συνεχιστεί έως και την ερχόμενη Δευτέρα. Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφουν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα. Την Παρασκευή (19/07) η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 °C και καταγράφηκε στον Πύργο Ηλείας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 217 από τους 519 (επί του παρόντος) ενεργούς σταθμούς του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε: Πύργος 42.1 °C, Κομπότι Άρτας 42 °C, Αμφιλοχία 42 °C, Στυλίδα Φθιώτιδας 41.8 °C, Γύθειο 41.8 °, Ωλένη Ηλείας 41.7 °C, Λάππα Αχαϊας 41.7 °C και Καλαμάτα (Δυτικά) 41.4 °C.

Σε ποσοστό, ~42% του δικτύου σταθμών του meteo κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 37 °C και ~7% άνω των 40 °C.

«Ακραία» θερμική καταπόνηση

«Πολύ ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το απόγευμα της Παρασκευής (19/07). Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε 97 περιοχές η θερμική καταπόνηση ήταν «πολύ ισχυρή» ενώ σε δύο ήταν «ακραία».

Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «πολύ ισχυρή» ή «ακραία» θερμική ήταν περίπου 60%.

Οι δύο περιοχές της χώρας που καταγράφηκε «ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν ο Πύργος Ηλείας και η Πλατανούλια Λάρισας.

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης.

Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C – 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C – 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version