home design 800Χ400

Αναγκαίες οι νέες καλλιέργειες

Άρθρο του Παναγιώτη Νίκα

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Αναγκαίες οι νέες καλλιέργειες

Πρόσφατα (7/7), δημοσιεύθηκε στην ‘’Καθημερινή’’ ένα σημαντικό άρθρο με τίτλο “πρώτη συγκομιδή μάνγκο στην Πελοπόννησο’’. Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στο πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας πέντε υποτροπικών φυτών στη Μεσσηνία και στη Λακωνία (αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια, τσεριμόγια), με την επίβλεψη του οργανισμού ‘’Δήμητρα’’ του ΥΠΑΑΤ. Συνακόλουθα, το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πράγματι, το συγκεκριμένο 5ετές πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό του από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (2021) και στοχεύει, με την προώθηση νέων καλλιεργειών, στην αξιοποίηση πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών, την αντιμετώπιση της μονοκαλλιέργειας και των μεταβολών του κλίματος, τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών. Σημειώνεται ότι οι τιμές των προϊόντων του προγράμματος των νέων καλλιεργειών είναι σήμερα στον παραγωγό, για το αβοκάντο 3 ευρώ το κιλό, για το λίτσι 20 ευρώ το κιλό, για τη μακαντάμια 54 ευρώ το κιλό κ.λ.π., δηλαδή αρκετά μέχρι πολύ ικανοποιητικές.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα των νέων καλλιεργειών έχουν ενταχθεί 35 στρέμματα στην Τριφυλία, όπου προστίθενται σ’ αυτή την περιοχή και εκτός προγράμματος άλλα 50 στρέμματα καλλιέργειας αβοκάντο, 5 στρέμματα στη Μεσσηνία και 25 στρέμματα στη Νότια Λακωνία, με εξαιρετικά ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά αποτελέσματα παντού. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί πως αντίστοιχα προγράμματα εναλλακτικών καλλιεργειών βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονισθούν οι εργώδεις προσπάθειες των γεωπόνων μας, που υπηρετούν στις ΔΑΟΚ (δνσεις Γεωργίας), με ιδιαίτερη αναφορά στον εξαιρετικό διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, γιατί χωρίς το δικό τους ζήλο και φροντίδα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το ελπιδοφόρο αυτό πρόγραμμα. Γιαυτό, πέρα από την αυτονόητη αναγνώριση, απαιτούνται συντονισμός, συνεχής εξειδίκευση, δημιουργική συνεργασία και στοχεύσεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, είναι αναγκαία η ουσιαστική άσκηση διοίκησης κι αυτό αποτελεί ευθύνη και καθήκον της υπηρεσιακής και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας.

Με την ευκαιρία της αναφοράς στο πρόγραμμα των νέων καλλιεργειών, αξίζει να αναφερθούμε σε παλιές και δοκιμασμένες καλλιέργειες, που μπορεί και πρέπει να αναβιώσουν ως νέες καλλιέργειες, στηριγμένες βέβαια στα σύγχρονα δεδομένα. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στη σηροτροφία και το ΜΕΤΑΞΙ, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τιμή που φθάνει τα 120 ευρώ το κιλό. Γι’ αυτό το σπουδαίο θέμα, ήδη από το 2022, έχουν πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια συσκέψεις και συναντήσεις σε εθνικό επίπεδο, έχουν διατεθεί χρήματα, υπάρχουν μελέτες και η βεβαιότητα επιδοτήσεων. Απαιτούνται, όμως, να πραγματοποιηθούν τα επόμενα-προγραμματισμένα- βήματα και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.

Συμπερασματικά, η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το πρόγραμμα των υποτροπικών φυτών στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, επιβάλλεται να μας οδηγήσει στον προβληματισμό για το πόσο η κατάσταση θα ήταν διαφορετική στον πρωτογενή τομέα, αν υπήρχε συγκροτημένη, μακρόχρονη και εθνική πολιτική για τη γεωργία, αν τα έργα για την άρδευση είχαν τη στοιχειώδη προτεραιότητα ολοκλήρωσής τους, αν είχαν εφαρμογή στη γεωργία μας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αν οι χιλιάδες γεωπόνοι που υπηρετούν στο δημόσιο αξιοποιούντο με τον κατάλληλο τρόπο.

Να προβληματισθούμε, μεταξύ άλλων και ειδικότερα, στο πόσο θα ήταν καλύτερα (κόστος, ανταγωνιστικότητα, εισόδημα, προστασία περιβάλλοντος) για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, κηπευτικών κλπ η λειτουργία του φιλιατρινού φράγματος (έχει εγκαινιασθεί τρεις φορές) στην Τριφυλία και η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Κελεφίνας στη Λακωνία.

Παναγιώτης Νίκας.

Σχόλια

Exit mobile version