home design 800x400
home design 1170Χ320

Πώς διασώστες του ΕΚΑΒ απέτρεψαν το θάνατο 48χρονου στην Αργολίδα

Ο Αν. Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΚΑΒ περιγράφει πώς οι Οψιμούλης και Δαμιανός επαναφέραν από πολλαπλές ανακοπές μεσήλικα άνδρα στο Παναρίτη

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη επαγγελματισμού και ταχύτητας, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έσωσε τη ζωή ενός 48χρονου άνδρα που υπέστη ανακοπή καρδιάς στο Παναρίτη Αργολίδας, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουλίου.

Οι διασώστες Βασίλης Οψιμούλης και Ιορδάνης Δαμιανός ανταποκρίθηκαν αμέσως στην κλήση για βοήθεια, φτάνοντας γρήγορα στο σημείο για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση.

Ο 48χρονος υπέστη συνολικά τέσσερις ανακοπές, δύο στο σπίτι του και δύο κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Κάθε φορά που η καρδιά του σταματούσε, οι διασώστες χρησιμοποιούσαν απινιδωτή για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Η άμεση και συντονισμένη δράση τους αποδείχθηκε σωτήρια, καθώς ο άνδρας νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

Τι συνέβη το απόγευμα της 17ης Ιουλίου

Με ανάρτηση του στα social media ο Αν. Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης, περιγράφει το περιστατικό στην Αργολίδα, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στους διασώστες:

«Απόγευμα 17ης Ιουλίου… Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται κλήση για άτομο χωρίς αισθήσεις, εντός οικίας, στον Παναρίτη Αργολίδας.

Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, οι Διασώστες του οποίου διαπιστώνουν ότι ο 48χρονος άνδρας βρίσκεται σε ανακοπή.

Περίοικοι που βρίσκονταν εντός της οικίας, έχουν ξεκινήσει ήδη θωρακικές συμπιέσεις, υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ.

Οι Διασώστες του ασθενοφόρου, συνεχίζουν τις προσπάθειες ανάνηψης εφαρμόζοντας τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή και εξασφαλίζοντας τον αεραγωγό με στοματοφαρυγγικό αεραγωγό.

1η απινίδωση επί εδάφους κοιλιακής μαρμαρυγής, τοποθέτηση LMA, αερισμός και οξυγόνωση με AMBU. Οι θωρακικές συμπιέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Έρχεται η ώρα της 2ης απινίδωσης, η οποία και αλλάζει τα δεδομένα σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση…

Ο ρυθμός και η αναπνοή επανέρχεται, με αποτέλεσμα την επιστροφή του 48χρονου άνδρα στη ζωή!

Η διακομιδή προς το νοσοκομείο ξεκινάει… μέχρι την άφιξη στον υγειονομικό σχηματισμό, οι Διασώστες αντιμετωπίζουν επιτυχώς δύο ανακοπές με ισάριθμες απινιδώσεις… 

Το αποτέλεσμα αυτής της πραγματικά δύσκολης μάχης όμως, δικαίωσε τις σκληρές προσπάθειες των Διασωστών μιας και ο 48χρονος άνδρας παραδόθηκε στο νοσοκομείο με αναπνοή και σφυγμό… δηλαδή ζωντανός!

Από εκεί και πέρα ανέλαβε η ιατρονοσηλευτική ομάδα των ΤΕΠ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ο 48χρονος ασθενής να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου!

4 κρίκοι της αλυσίδας επιβίωσης κράτησαν στη ζωή έναν νέο συνάνθρωπο μας… Τα εύσημα δεν ανήκουν μόνο στους δύο Διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εφάρμοσαν πλήρως γνώσεις και δεξιότητες που έχουν λάβει μέσω της σκληρής εκπαίδευσης.

Ανήκουν και σε αυτούς που καλούν το ΕΚΑΒ (166) για να μεταδώσουν ορθά την πληροφορία (άτομο που δεν αναπνέει), ανήκουν και σε αυτούς που ξεκίνησαν άμεσα τις θωρακικές συμπιέσεις (είτε μόνοι τους, είτε με τις οδηγίες του ΕΚΑΒ)…

Ανήκουν σε όλους τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες… Ανήκουν σε αυτούς τους ανθρώπους που γίνονται μέτοχοι στο θαύμα της ζωής…»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis