home design 800x400

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Αργολίδας για την επιστροφή της κρατικής επιδότησης ενέργειας από τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος Φώτιος με επιστολή του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η αιφνίδια απόφαση για την επιστροφή της κρατικής επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος Φώτιος με επιστολή του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η αιφνίδια απόφαση για την επιστροφή της κρατικής επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, επισήμανε τα κάτωθι:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει δέκτες αμέτρητων παραπόνων και έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη μας,  αναφορικά με την υπ. αριθμ: ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 10/06/2024 η οποία δίνει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το δικαίωμα απαίτησης επιστροφής της κρατικής επιδότησης ενέργειας που δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης το 2022-2023.

Η απόφαση αυτή προκύπτει όπως διαβάζουμε λόγω της απόρριψη από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού της απόφασης επιδότησης ενέργειας καταδεικνύοντας την κυβερνητική αστοχία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπρόσθετα ξαφνικά βρέθηκαν οι επιχειρήσεις καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με τεράστιες χρεώσεις προς επιστροφή χωρίς μάλιστα να  έχουν κάποια ενημέρωση! Οι προθεσμίες για την καταβολή της ξαφνικής αυτής απαίτησης είναι περιορισμένη, αγανακτώντας τους επιχειρηματίες που βλέπουν να πλήττεται και πάλι η βιώσιμη λειτουργία τους αφού γνωρίζουν ότι  αν δεν ανταποκριθούν άμεσα, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της διακοπής  που  θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ύπαρξή τους.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου και διανύοντας ίσως το θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας δεκαετίας, η εν λόγω απόφαση αποτελεί τροχοπέδη για την ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων επιβαρύνοντας και άλλο τα ήδη υπερβολικά αυξημένα λειτουργικά έξοδα, θέτοντας σε νέους κινδύνους την ισορροπία της οικονομίας και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που τους πιστώνονται δεδομένου ότι λειτουργούν με ολοένα αυξημένο όγκο υποχρεώσεων, με το ενεργειακό ζήτημα από μόνο του πέραν των άλλων να αρκεί για να  εκμηδενίσει τα έσοδα μιας μικρής επιχείρησης. Η αιφνιδιαστική μάλιστα εφαρμογή της απόφασης από τους παρόχους είναι απόλυτα επικίνδυνη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και για τον κοινωνικό ιστό.

Θεωρούμε μονόδρομο την  αναθεώρηση της απόφασης και την ανάκλησή της έως ότου  επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ κράτους και παρόχων προς ελάφρυνση και ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Αναμένουμε άμεσα τη θετική σας ανταπόκριση“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version