home design 800x400

Ναύπλιο: «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»

Η βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο της Ανατολίας, Σοφία Καψούρου θα παρουσίασει το θεατρικό μονόλογο της «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ναύπλιο: «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»

Την Κυριακή 21 Ιουλίου και ώρα 21:30 στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου θα φιλοξενηθεί η βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο της Ανατολίας Σοφία Καψούρου, η οποία θα παρουσιάσει, το θεατρικό μονόλογό της «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» για μία και μοναδική παράσταση. 

Στην Πανσέληνο του Ιουλίου, κάτω από το φως του φεγγαριού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική θεατρική εμπειρία. Ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου το σήμερα θα συνομιλήσει με τα χρόνια του αγώνα του ’21 και η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τη ζωή της Ζωής Διαμάντως Διμισκή, μητέρας του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου. Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της.

Ο αντισυμβατικός και σαρωτικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την ίδια στον ρόλο της Καραϊσκάκενας, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων των Τουρκικών Κρατικών Θεάτρων τον Νοέμβριο του 2023 και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην εμβληματική σκηνή Üsküdar Tekel Stage του Εθνικού Θεάτρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελώντας μία σημαντική και ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες.Τα media για την «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»

…«Η Καψούρου παραδίδει ένα σαρωτικό, ορμητικό, γήινο κείμενο, δίνοντας φωνή στην “Καλογριά”,…, και τη μετατρέπει σε αρχετυπική φιγούρα. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά παραδίδει μια παράσταση πυκνή και δονούμενη, με αισθητικό ενδιαφέρον. Το κατανυκτικό σκηνικό περιβάλλον κοντράρεται με την αισθαντική, φιλήδονη, πληθωρική και βλάσφημη παρουσία της Καραϊσκάκενας – την οποία ερμηνεύει εξαιρετικά η συγγραφέας, δίνοντας σκηνική, τρισδιάστατη οντότητα στις λέξεις που η ίδια συνέλαβε»… Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα)

…«Καψούρου και Καρατζιάς, η πρώτη με ένα άκρως φεμινιστικού, αντιπολεμικού χαρακτήρα κείμενο, μα και την δυναμική της ερμηνεία και ο δεύτερος με την σύγχρονη σκηνοθεσία του, δίνοντας στην εποχή αυτή τον χαρακτήρα, το ενδιαφέρον και τη γοητεία που της αναλογεί.»… Αθηνά Κακλαμάνη, (Θέατρο.gr)

…«Πανέμορφη, σαγηνευτική, υποβλητική, επιβλητική, τολμηρή, τρυφερή, συναισθηματική, καθηλωτική η Καψούρου σε ένα ευφυές mind-blowing κείμενο δικό της… Μια παράσταση τολμηρή, αντισυμβατική, επιβλητική, συναρπαστική και διαφορετική από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα.»… Γιάννης Ζαμπατής ( thelook.gr )

…«Η ερμηνεία της Σοφίας Καψούρου είναι αισθαντική αλλά δίχως φόβο για εξωτερίκευση … Κινείται στο χώρο σχεδόν χορευτικά με αυτοπεποίθηση και απόλυτα ώριμη θηλυκή ενέργεια. Μία παράσταση φόρος τιμής στο μεγαλείο του αντι-ηρωισμού σε μια εποχή πολέμων και αγιοποίησης»… Ραφαέλα Χαμπίπη (Θεατρομάνια)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 21:30. Είσοδος Ελεύθερη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version