home design 800x400

Καμπανάκι από το Επιμελητήριο Αργολίδας για το ΦΠΑ στην Εστίαση

Διαμαρτυρία του για την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στους καθήμενους – Είναι αδύνατο να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, διαμαρτυρήθηκε για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 24% και τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Ειδικότερα επισήμανε τα κάτωθι:

«Το Επιμελητήριο Αργολίδας τις τελευταίες μέρες έχει καταστεί αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τις επιχειρήσεις εστίασης-μέλη του, μετά τη γνωστοποίηση της υπ. αριθ.: Ε2047/28-06-2024 Εγκυκλίου της ΑΑΔΕ και εφαρμογής της από 1.7.2024, η οποία αφορά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης.

Η παρούσα διευκρινιστική Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας για την Ελληνική οικονομία, λόγω της απασχόλησης υψηλού αριθμού εργαζομένων και ενίσχυσης κατ’ επέκταση του Εθνικού εισοδήματος.

Πρόκειται για ένα κλάδο που ταλανίζεται και πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο τα τελευταία χρόνια, ύστερα από τις επιπτώσεις της δεκαετούς επίπονης οικονομικής κρίσης, εν συνεχεία υγειονομικής-εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης, ακολουθούμενης ενεργειακής-άνοδος των τιμών ενέργειας, επερχόμενης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και επιβολής του ειδικού φόρου στον καφέ ανά κιλό.

Η νέα αυτή αύξηση σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του καφέ σε διεθνές επίπεδο τους τελευταίους 6 μήνες, είναι αδύνατο να απορροφηθεί από τις ΜμΕ εστίασης. Αντίθετα θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και η αύξηση αυτή αναγκαστικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, επιφέροντας μείωση της κατανάλωσης άρα και των εσόδων τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις εστίασης σε κλείσιμο.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με την νέα πρακτική αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ με 24% στην επιτόπια κατανάλωση και την παραμονή στον συντελεστή 13% στις επιχειρήσεις takeaway ίδιων προϊόντων, δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα ελέγχου που ενδέχεται να προκύψουν.

Άραγε, τι προβλέπεται σε περίπτωση αγοράς ροφήματος takeaway με συντελεστή ΦΠΑ 13% και ολιγόλεπτης στάσης σε τραπέζι οικείου προσώπου, σε ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου σχετικά με την επιβολή προστίμου σε ιδιοκτήτη ή πελάτη λόγω παράβασης;

Κύριε Υπουργέ

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τον πυρήνα της Ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας για εμάς , ασκώντας τον θεσμοθετημένο ρόλο μας, του συμβούλου της πολιτείας, να παρεμβαίνουμε έγκαιρα μέσω προτάσεων οι οποίες στηρίζουν τις ΜμΕ έμπρακτα και θέτουν ισχυρές βάσεις για να πρωτοστατήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Αργολίδας προσβλέπει σε άμεση επανεξέταση και ανάκληση της εν λόγω απόφασης με πάγιο αίτημα την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών, έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version