home design 800x400

SOS για τις Αγροτικές Κοινοτικές Επιδοτήσεις από την αχρηστία των δήθεν αρίστων

Tου Θανάση Πετράκου

Είμαστε  στα  μέσα Ιουλίου και  το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2024 παραμένει κλειστό. Το γεγονός αυτό  σημαίνει ότι οι ημερολογιακές μέρες που υπολείπονται μέχρι τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων του φθινοπώρου αρχίζουν και λιγοστεύουν. Η τεράστια αυτή καθυστέρηση σύμφωνα με έγκυρες  πηγές οφείλεται στο γεγονός ότι η  κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να παρέμβει  και  να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των παραγωγών στη    στην διαμάχη   δύο εταιρειών- αναδόχων για το έργο του ΟΣΔΕ του 2024. Η διαμάχη  των  δύο εταιρειών έχει «μπλοκάρει»   ολόκληρο το  κράτος γιατί  «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Όλη αυτή η  τραγική  κατάσταση  αναδεικνύει

1. Ότι η κυβέρνηση  που αυτοθαυμάζεται ως κυβέρνηση των «αρίστων»  είναι  μια κυβέρνηση όχι αρίστων αλλά άχρηστων  αφού έχει μεν Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά δεν μπορεί να «νοικοκυρέψει» τις ψηφιακές  πλατφόρμες. Το  πρόβλημα βέβαια είναι ότι  υπάρχει  μεγάλος κίνδυνος «τη  νύφη» να την πληρώσουν   οι αγρότες. Για αυτό απαιτούμε  από τη  κυβέρνηση ,το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης   και τη Διοίκηση του  ΟΠΕΚΕΠΕ  να δώσουν άμεσα λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Απαιτούμε  να ανοίξει  επιτέλους  σήμερα η  πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ και βέβαια να μην υπάρξει  καμία καθυστέρηση και στη χορήγηση και της προκαταβολής και της τελικής εκκαθάρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς.

2.  Η τεράστια και αδικαιολόγητη  καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024  σε συνδυασμό  με τα όσα έχουν συμβεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ  δεν αποδεικνύουν  μόνο ότι η κυβέρνηση  Μητσοτάκη, δεν είναι  αρίστων αλλά άχρηστων  αλλά ότι είναι  και κυβέρνηση των σκανδάλων . Τα αποδεικτικά στοιχεία πάρα πολλά .

Α) Στις αρχές Μαΐου αποφάσισε η  Ε.Ε. να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ  υπό   επιτήρηση, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Β) Μετά την επιτήρηση ήρθε  ως συνέχεια μετά  τις  Ευρωεκλογές και η άρση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν . Σύμφωνα με την απαίτηση της Κομισιόν ,για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει τις αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του και παράλληλα να καταθέσει, σχέδιο αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί από την DG AGRI.

Γ)  Έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκατ. ευρώ για τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης έρχεται και πρόστιμο, ύψους 450 εκατ. ευρώ, γιατί δεν έχει κάνει τα Διαχειριστικά Σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ).

Τώρα αναμένεται να επιβληθεί  και ακόμη ένα πρόστιμο για όσα έκανε ο Οργανισμός Πληρωμών τα δύο τελευταία χρόνια (στις Βρυξέλλες έχουν όλες τις ανακοινώσεις ΥπΑΑΤ και επιστολές της προηγούμενης διοίκησης ΟΠΕΚΕΠΕ).

Το πρόβλημα είναι ότι στην χώρα μας τα πρόστιμα δεν θα κληθούν να τα πληρώσουν τα λαμόγια  που έβαλαν στο χέρι το χρήμα των αγροτών , ούτε αυτοί που αποδείχθηκαν άχρηστοι διαχειριστές  . Αλλά ο λογαριασμός θα μοιραστεί και θα πρέπει να τον πληρώσουν και οι τίμιοι.

Δ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διαδικασία να επιστρέψουν οι  παραγωγοί    τα  παρατύπως καταβληθέντα ποσά και τις οφειλές από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2021.

Ε) Αποκορύφωμα όλης της κακοδιαχείρισης είναι η τελευταία είδηση που αφορά την   περίπτωση της πληρωμής  14.000.000 Ευρώ!!!    Για  βιολογική έκταση 200.000 στρεμμάτων!!!  σε «αγρότη  φάντασμα»  δήθεν  από την Ήλιδα Ηλείας.

Όλα αυτά  που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ  έχουν συμβεί από το 2021  έως σήμερα .

Βέβαια η απαξίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ βολεύει και την κυβέρνηση  και  κάποιους επιχειρηματίες που έχουν προτείνει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και   λειτουργεί σε καθεστώς ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

 Για όλους  αυτούς τους λόγους απαιτούμε

  1. Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των σκανδάλων και να πληρώσουν τα λαμόγια και αυτοί που τους καλύπτουν πολιτικά
  2. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και  βέβαια να ενισχυθεί με μέσα και μόνιμο προσωπικό  και  να εξυγιανθεί.
  3. Να ανοίξει   σήμερα η  πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ και βέβαια να μην υπάρξει  καμία καθυστέρηση και στη χορήγηση και της προκαταβολής και της τελικής εκκαθάρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς.
  4. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των παραγωγών να τιμωρήσουν πολιτικά τη κυβέρνηση Μητσοτάκη για όλα αυτά.

* Ο  Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας -Ανυπότακτης Αριστεράς και πρώην Βουλευτής. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version