Ξαφνιάζει σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με την πρότασή του «να δούμε προσεκτικά τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι πηγές του Αναβάλου, η δυναμική των οποίων είναι πια κρίσιμη για το Λεκανοπέδιο και την Πελοπόννησο».
Την ώρα που οι πηγές του Αναβάλλου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, με το φράγμα να παραμένει ασυντήρητο εδώ και δεκαετίες και να κινδυνεύει να καταρρεύσει, ο κος Κικίλας, με άρθρο του στην «Καθημερινή», τονίζει:
«Επειδή το πρόβλημα είναι επί θύρας, χρειάζεται η άμεση προστασία αξιοποίηση κάθε πηγής νερού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε συζητηθεί δειλά η αξιοποίηση της σημαντικότητας ποσότητας νερού από τις πηγές του Αναβάλου, στο Κιβέρι Αργολίδας, για την τροφοδοσία της Αττικής. Νερού που επί δεκαετίες χάνεται κατά βάση στη θάλασσα. Σήμερα, που οι λύσεις του Μόρνου και του Ευήνου μοιάζουν πια ανεπαρκείς σε μια Αττική με τεράστια πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη, χρειάζεται να δούμε προσεκτικά τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι πηγές του Αναβάλου, η δυναμική των οποίων είναι πια κρίσιμη για το Λεκανοπέδιο και την Πελοπόννησο. Και να βρούμε και να αξιοποιήσουμε αντίστοιχα υδροφόρα κοιτάσματα».
Τί είχε γίνει με τον Ανάβαλο το 1990
Το 1990, με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τότε, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο οι πηγές του Ανάβαλου να χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η Αθήνα. Ο Μόρνος είχε αδειάσει, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα χωριά που είχαν σκεπαστεί. Όμως, τελικά προσωρινή και δαπανηρή λύση έδωσε ο Εύηνος ποταμός.
Έκτοτε και πάλι δεν ασχολήθηκε κανείς με τα προβλήματα του Αναβάλου, παρά μόνο αποσπασματικά, με τους πολιτικούς να θυμούνται τον Ανάβαλο σε κάθε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να καταντήσει ανέκδοτο και πλέον οι κάτοικοι της Αργολίδας να τον αποκαλούν «Ανάβαλο, τον αναβαλόμενο».
Βάζουν drone για να ελέγξουν το φράγμα
Εντωμεταξύ, λίγες μέρες πριν από την πρόταση Κικίλια για ύδρευση της Αττικής από τον Ανάβαλο, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε σύμβαση για την υποθαλάσσια και εναέρια επιθεώρηση του φράγματος του Αναβάλου. Με την χρήση υποβρύχιου drone για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του φράγματος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες νερού για τον έλεγχο της ποιότητάς του.
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, αγνοώντας προφανώς την πρόθεση για ύδρευση της Αττικής από τον Ανάβαλο είχε δηλώσει: «Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας, όπως το υποβρύχιο drone, θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση του φράγματος και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωσή του. Αυτό το έργο εντάσσεται στη στρατηγική μας για την προστασία των φυσικών πόρων και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού για τους πολίτες μας».
Δύο μέρες νωρίτερα, την 1η Ιουλίου κατέβαλαν μεγάλη προσοχή, ώστε προκειμένου να αποφευχθεί το μεγάλο λάθος όσο αφορά τη διπλή, απρόβλεπτη, μεγάλη βλάβη στο αντλιοστάσιο του Αναβάλου, επανεκκίνησαν ακόμα μια αντλία των 6.5000 κυβικών νερού.
Το νερό του Αναβάλου, εκτός από την άρδευση, αυτή τη στιγμή συμπληρωματικά χρησιμοποιείται και για την ύδρευση του Άργους και του Ναυπλίου, παρότι είναι υφάλμυρο.
Ο Ανάβαλος και το νερό του
Τα νερά του Ανάβαλου κατεβαίνουν από τα βουνά στη λίμνη Στυμφαλία και την Τρίπολη. Ωστόσο δεν είναι νερό που θεωρείται απευθείας πόσιμο καθώς τα νερά της πηγής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριόντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία.
Η πηγή που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τη μυθολογία της περιοχής βρίσκεται νοτιοδυτικά του Κιβερίου. Στην περιοχή του Ανάβαλου λατρευόταν ο Ποσειδώνας (οι Αργείοι θυσίαζαν άλογα προς τιμήν του), ιδιότητα που διατηρήθηκε και κατά τη χριστιανική περίοδο με την κατασκευή ναϋδρίου αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο (εξού και πηγές Αγίου Γεωργίου). Στο σημείο αυτό μάλιστα, που ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστό με τον όρο Δίνη, αναφέρεται ότι ανάβλυζε το νερό της βροχής, αφού είχε πρώτα «εξαφανιστεί» μέσα σε χάσμα του εδάφους.
Όπως αναφέρει η Wikipedia «ο Παυσανίας θεωρούσε ότι τα νερά του Αναβάλου πηγάζουν από τη Μαντινεία και κατεβαίνουν μέσω του Αρτεμισίου. Ονομάζει τον Ανάβαλο Δίνη και τον τοποθετεί στο Γενέθλιο της Αργολίδας. Η ονομασία οφείλεται σε ένα σπάνιο επίθετο του Ποσειδώνα, που έχει ταυτόσημη έννοια με το Γενέσιον. Ο Ποσειδώνας αποκαλείτο Γενέθλιος γιατί το νερό θεωρείτο πηγή της γέννησης των πάντων. Ως Γενέθλιος εμφανίζεται ο θεός αρκετές φορές στην Πελοπόννησο. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι Γενέσιο και Γενέθλιο του Ποσειδώνα εννοιολογικά ταυτίζονται. Συνεπώς, ίσως να πρόκειται για το ίδιο ιερό, στον Ανάβαλο. Ο Πρίτσετ και οι περισσότεροι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστά ιερά του Ποσειδώνα στην περιοχή, το Γενέσιον, στην περιοχή του σημερινού Κιβερίου, και το Γενέθλιον στον Ανάβαλο».